Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Χαρούπια... περιφρονημένα αλλά αγαπητά




Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ μέλους του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γευσιγνωσίας

Τα χαρούπια είναι μια τροφή που χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο. Αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια αγαπημένη τροφή των Κρητικών. Είναι γνωστό ότι τρώγονταν στην Τουρκοκρατία αλλά και σε άλλες δύσκολες εποχές όπως τη ναζιστική κατοχή. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θυμούνται πόσα προϊόντα διατροφής έφτιαχναν με τα χαρούπια. Ακόμα και αλεύρι από χαρούπια έφτιαχναν. Τα χαρούπια είναι ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σήμερα καθώς δεν περιέχει γλουτένη, στην οποία πολλά άτομα είναι αλεργικά. Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία γλυκών. Οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι τυλίγονταν σε χρυσόχαρτα και τα πρόσφεραν στα παιδιά ως σοκολάτες. Τα νεότερα χρόνια ελάχιστοι είναι εκείνοι που το τρώνε. Χρησιμοποιείται περισσότερο ως ζωοτροφή. Ομως εγώ ασχολούμενη με τη μαγειρική και αναζητώντας παραδοσιακές συνταγές της Κρητικής κουζίνας, βρήκα αυτή τη συνταγή του χοιρινού με τα χαρούπια και σας την παρουσιάζω παρακάτω.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΧΑΡΟΥΠΙΑ
Συστατικά: 1 κιλό χοιρινό, 15 κομμάτια χαρουπιά τα οποία έχουμε μουλιάσει από το περασμένο βράδυ, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρασί κόκκινο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, Αλάτι πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράζουμε τα χαρούπια πολύ καλά έτσι ώστε να μαλακώσουν πολύ. Το νερό που βγάζουν το ρίχνουμε μαζί με το κρέας, το οποίο νωρίτερα το έχουμε τσιγαρίσει μαζί με το κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χαρούπια για να ψηθούν όλα μαζί.
*Στις 12 Σεπτεμβρίου στην Κιβωτό στον Αγιο Ραφαήλ στον Αποκόρωνα θα παρουσιασθούν δεκάδες προϊόντα που παράγονται από τα χαρούπια. Μια εκδήλωση που αξίζει να την παρακολούθησει ο κόσμος.



www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου