Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σούγια


χάρτης με τη σούγια στην κρήτηΗ Σούγια είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην νότια Κρήτη, 70 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά.

Η Σούγια είναι χτισμένη στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, δυτικά από την κοίτη του χείμαρρου Αγιερηνιώτη, και ξεχωρίζει για την μεγάλη, όμορφη παραλία της που ποτέ δεν γεμίζει με κόσμο και για την χαλαρή, ανέμελη ατμόσφαιρα.

Η Σούγια έγινε γνωστή από τους νεαρούς στην ηλικία ή την ψυχή, που περνούσαν τις διακοπές τους στη σκηνή τους κάτω από τα αρμυρίκια της παραλίας.

Ειδικά πριν από 20 χρόνια ή κατάσταση ήταν τελείως χίπικη στη Σούγια, αλλά σήμερα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Οι σκηνές εμφανίζονται ακόμα κάθε καλοκαίρι και η παραλία στο ανατολικό της μέρος εξακολουθεί να προσελκύει τους γυμνιστές, αλλά λιγότερο από ότι παλιότερα.

Ξενοδοχεία στη Σούγια - Εστιατόρια, κλπ.

Στη Σούγια θα βρείτε πολλά μικρά ξενοδοχεία με ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως επίσης ταβέρνες με καλό φαγητό, καφετέριες δίπλα στη θάλασσα, μινι μάρκετ και περίπτερο. Τα περισσότερα ξενοδοχεία λειτουργούν από Απρίλιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αλλά και το χειμώνα θα βρείτε κάποια ανοιχτά.

Ταβέρνες και εστιατόρια στη Σούγια θα βρείτε αρκετά με καλό φαγητό και καλές τιμές. Πολλά από αυτά είναι στην παραλία, ενώ άλλα βρίσκονται μέσα στο χωριό.

Υπάρχουν επίσης μπαράκια για τη νυχτερινή σας διασκέδαση, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τα κλαμπ και τα «ελληνάδικα», που θα συναντήσετε στις τουριστικές περιοχές της βόρειας ακτής ή μέσα στις μεγάλες πόλεις. Εξάλλου ο κόσμος που αγαπά τη Σούγια και περνά τις διακοπές του εδώ είναι διαφορετικός από τους τουρίστες της βόρειας ακτής.

Αυτό που δεν υπάρχει στη Σούγια είναι το βενζινάδικο, οπότε φροντίστε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ πριν φτάσετε εδώ. Επίσης δεν υπάρχει φαρμακείο ή τράπεζα, αλλά υπάρχει μηχάνημα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ).

Πώς να πάτε στη Σούγια

χωριό πριν τη σουγια
χωριό πριν τη Σούγια

Για να πάτε στη Σούγια από τα Χανιά θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Αλικιανό. Ο δρόμος είναι στενός και έχει πολλές στροφές, οπότε για τα 70 χιλιόμετρα της διαδρομής θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα.
Ωστόσο η διαδρομή θα σας αποζημιώσει καθώς ο δρόμος περνάει από τον κάμπο με τις πορτοκαλιές στον Αλικιανό, ανεβαίνει στα βουνά, περνάει από το χωριό Αγία Ειρήνη, απ’ όπου αρχίζει το ομώνυμο καταπράσινο φαράγγι που φτάνει σχεδόν μέχρι τη Σούγια, και στη συνέχεια μέσα από γραφικά χωριά και πλαγιές γεμάτες ελιές και βελανιδιές κατηφορίζει μέχρι τη Σούγια και τη νότια ακτή του Νομού Χανίων

Αν βρίσκεστε στην Παλιόχωρα και θέλετε να επισκεφτείτε τη Σούγια, υπάρχει ασφάλτινος δρόμος που ενώνει τα 2 χωριά και περνάει από Τεμένια και Ροδοβάνι. Στο χάρτη η απόσταση φαίνεται πολύ σύντομη αλλά θα σας πάρει 30 – 45 λεπτά για να φτάσετε στη Σούγια.

Από την Παλιόχωρα μπορείτε επίσης να πάτε στη Σούγια με καραβάκι καθημερινά (Απρίλιος – Οκτώβριος) και να απολαύσετε τη θαλασσινή διαδρομή. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε από τη Χώρα Σφακίων, το Λουτρό και την Αγία Ρουμέλη.

Παραλίες στη Σούγια

Μπροστά ακριβώς από το χωριό βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Σούγιας με τα ψιλά βότσαλα. Ξεκινά από τα δυτικά, κοντά στο μικρό λιμανάκι, και προχωρά προς τα ανατολικά για 1,5 χιλιόμετρο περίπου. Οσο πιο ανατολικά προχωράτε στην παραλία, τόσο λιγότερο «κόσμια» γίνονται τα πράγματα, καθώς στο ανατολικό άκρο της παραλίας είναι το άντρο των γυμνιστών.

Ειδικά αν φτάσετε στο μικροσκοπικό κολπάκι που περικλείεται από τα βράχια μετά τη μεγάλη παραλία, είναι απίθανο να συναντήσετε κάποιον με μαγιό. Αν δεν σας ενοχλεί αυτό ή αν κι εσείς είστε λάτρης του γυμνισμού, αυτή είναι μάλλον η ομορφότερη παραλία στη Σούγια.

Αν πάλι θεωρείτε ότι πληρώσατε ακριβά το μαγιό σας και δεν έχετε καμιά όρεξη να το βγάλετε από πάνω σας, τότε προτιμήστε το κομμάτι της παραλίας μπροστά από τις καφετέριες. Εδώ η παραλία είναι πιο οργανωμένη με ομπρέλες, ντους και ναυαγοσώστη, και αν διψάσετε ή πεινάσετε είναι εύκολο να περπατήσετε λίγα μέτρα και να βρείτε ότι ζητάτε.

Οποια παραλία κι αν προτιμήσετε στη Σούγια, να θυμάστε ότι το νερό εδώ είναι αρκετά πιο κρύο σε σχέση με τη βόρεια Κρήτη. Επίσης η θάλασσα βαθαίνει απότομα, οπότε τα μικρά παιδιά θέλουν επιτήρηση όταν κολυμπούν ή παίζουν στην παραλία.

Ιστορία

Στην αρχαιότητα η Σούγια ήταν η πόλη των γουρουνιών, όπως μαρτυρά το αρχαίο της όνομα: Σύϊα, από το συς = γουρούνι. Στα βουνά που περιβάλλουν τη Σούγια υπάρχουν πολλές βελανιδιές, που στην αρχαιότητα θα ήταν περισσότερες, και τα βελανίδια είναι το αγαπημένο φαγητό των γουρουνιών, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η εκτροφή γουρουνιών ήταν διαδεδομένη στο μέρος αυτό.

Η αρχαία Σούγια άκμασε τη Ρωμαική και τη Βυζαντινή περίοδο, και ήταν το λιμάνι της δωρικής πόλης Ελυρος, που στην αρχαιότητα είχε αρκετή άνθιση για να κόβει δικά της νομίσματα, αλλά καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς Αραβες τον 9ο μ.Χ αιώνα.

Η Ελυρος βρισκόταν κοντά στο χωριό Ροδοβάνι και τα ερείπια της αρχαίας πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε στον λόφο Κεφάλα.

Από την αρχαία Σούγια ελάχιστα ερείπια απομένουν σήμερα στην ανατολική πλευρά του χείμαρρου Αγιερηνιώτη που περνάει μέσα από το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και εκβάλλει στη Σούγια.

Αυτό που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο δυτικό όριο του χωριού με τα θαυμάσια ψηφιδωτά στο πάτωμα της. Οι παραστάσεις στα μωσαικά απεικονίζουν με ζωντάνια και μοναδική τέχνη εικόνες από τη φύση (λουλούδια, παγώνια, άγρια ζώα) και ανήκουν σε παλιότερη εκκλησία από τον 6ο αιώνα, που στα ερείπια της χτίστηκε ο σημερινός ναός. Για να μπείτε στον ναό θα πρέπει να πάρετε το κλειδί από το περίπτερο στην παραλία.

Από τη Σούγια ξεκινά μονοπάτι που σε 2 ώρες περίπου θα σας οδηγήσει στην αρχαία πόλη Λισσό, το δεύτερο λιμάνι της Ελύρου. Αν δεν είστε οπαδοί της πεζοπορίας, στη Λισσό μπορείτε να έρθετε με βάρκα από τη Σούγια. Η Λισσός ήταν γνωστή για το περίφημο Ασκληπιείο της και τα ιαματικά νερά της.

Τι να κάνετε στη Σούγια

εκκλησία Αγία Ειρήνη έξω από τη Σούγια
η εκκλησία Αγία Ειρήνη πάνω από τη Σούγια

Επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, λίγο έξω από τη Σούγια. Περπατήστε μέχρι το τέλος του χωριού προς το λιμανάκι (δυτικά). Από εδώ ξεκινά ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί προς τα Χανιά. Προχωρήστε στον δρόμο αυτό μέχρι να συναντήσετε χωματόδρομο στα αριστερά σας που ανηφορίζει στο βουνό πάνω από τη Σούγια.
Η πλαγιά του βουνού είναι κατάφυτη με πεύκα και όσο ανεβαίνετε, τόσο συχνότερα θα κάνετε μικρές στάσεις για να θαυμάσετε τη θέα της Σούγιας και του γαλάζιου πέλαγους από ψηλά.
Μετά από μισή ώρα πεζοπορία θα φτάσετε στο μικρό αλλά πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Η θέα, η ομορφιά και η γαλήνη του τοπίου θα σας αποζημιώσουν για τον ιδρώτα της πεζοπορίας.
Εναλλακτικά μπορείτε να ανέβετε τον χωματόδρομο με το αυτοκίνητο σας, αρκεί να είναι λίγο ψηλό και όχι πολύ φορτωμένο. Αν έχετε 4Χ4 δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα.
Σημειώστε ότι στις 5 Μαίου εδώ γίνεται μεγάλο πανηγύρι με φαγητό και τραγούδι.

Περπατήστε μέχρι τη γειτονική Λισσό.

Περπατήστε το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Πάρτε το πρωινό λεωφορείο που θα σας φέρει σε μισή ώρα στο χωριό Αγία Ειρήνη. Από εδώ ξεκινά το καταπράσινο αυτό φαράγγι και καταλήγει στη Σούγια. Η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε 4 ώρες περίπου.

Περπατήστε μέχρι το εκκλησάκι Αγιος Αντώνιος, 2 ώρες περίπου ανατολικά από τη Σούγια, που φαίνεται στο βάθος στην ακτογραμμή αν σταθείτε στην παραλία και κοιτάξετε προς τα αριστερά σας.

Πάρτε το πρωινό λεωφορείο και ανεβείτε στο οροπέδιο Ομαλός για να διασχίσετε το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς. Μετά από 6-7 ώρες θα φτάσετε στην παραλιακή Αγία Ρουμέλη, απ’ όπου θα πάρετε το καραβάκι για Σούγια.
Η Σούγια προσφέρει τον πιο βολικό τρόπο για να περπατήσετε τη Σαμαριά και δεν θα πρέπει να αφήσετε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όμως, ότι αν δεν περπατάτε συχνά σε ορεινά μονοπάτια, τα πόδια σας θα είναι πιασμένα για 2-3 μέρες μετά τη μεγάλη πεζοπορία στο φαράγγι.

Επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο σας το χωριό Κουστογέρακο, που είναι σκαρφαλωμένο στα βουνά πάνω από τη Σούγια (ανατολικά) σε υψόμετρο 500 μέτρα. Ο δρόμος ανηφορίζει στην πλαγιά του βουνού, που είναι κατάφυτο με πεύκα και κυπαρίσσια, και η θέα είναι συγκλονιστική.

Αν βρεθείτε στη Σούγια στις 19 Ιουλίου μπορείτε να πάρετε μέρος στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. Οι προσκυνητές με βάρκα πηγαίνουν το απόγευμα της παραμονής της γιορτής στην παραλία Τρυπητή (ανατολικά από τη Σούγια) και στη συνέχεια ανεβαίνουν με τα πόδια το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας, 400 μέτρα πάνω από τη θάλασσα Γίνεται δοξολογία και περνούν τη νύχτα εκεί με φαγητό και ριζίτικα τραγούδια για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα στη Σούγια.

Εξερευνήστε με το αυτοκίνητο σας τα άλλα χωριά της περιοχής, όπως το Ροδοβάνι, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη Ελυρος.

Επισκεφτείτε την γειτονική Παλαιόχωρα, μια ξεχωριστή κωμόπολη στη νότια Κρήτη, πολύ μεγαλύτερη από τη Σούγια. Στην Παλαιόχωρα μπορείτε να πάτε είτε με το αυτοκίνητο σας είτε με καραβάκι το πρωί και να γυρίσετε το βράδυ.

Πάρτε το καραβάκι για Αγία Ρουμέλη και περπατήστε την «τεμπέλικη διαδρομή» (lazy way) στο φαράγγι της Σαμαριάς, που ανεβαίνει από την εκβολή του ποταμού μέχρι τις Σιδερόπορτες, το πιο στενό σημείο του φαραγγιού. Θα επιστρέψετε στη Σούγια το απόγευμα με το ίδιο καραβάκι.

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει καραβάκι που σας μεταφέρει στη Γαύδο 3 φορές τη βδομάδα. Θα ξεκινήσετε το πρωί και θα επιστρέψετε το βράδυ στις 7.

Με καραβάκι επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το Ελαφονήσι και τη λιμνοθάλασσα του.


πηγή:http://www.explorecrete.com/crete-west/GR-Sougia.html

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!Καλή αρχή!Αχ τι μου θύμησες!Τις διακοπές μου στην Κρήτη πριν δυο χρόνια και ειδικά στα Χανιά.Πέρασαμε με τον άντρα μου τέλεια!Στην συγκεκριμένη παραλία δεν πήγα, αλλά θέλω πολύ να ξανάρθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τα φτερά της ψυχής είπε...

    Σε περιμένουμε να μας ξανάρθεις και να περάσεις και καλήτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο μπλογκ..
    Μπραβο!!!!! συνεχισε ετσι..

    Φιλια απο το ομορφο Καστρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!
    Υπάρχει κάποιο site με τηλέφωνα για ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία, για να μπορέσουμε να σας επισκευτούμε?
    Και μια χρηστική πληροφορία: η θάλασσα είναι πάντα όσο καθαρή και ωραία τη θυμόμαστε?Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    kristo@wantastic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή