Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Αυτοδιοικητικές εκλογές και το μέλλον της Κρήτης






Γράφει ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

Τον μήνα Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί ένα ιστορικό
γεγονός στη χώρα μας. Θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη
δημάρχων και περιφερειαρχών με εξουσίες και δυνατότητες
που δεν διέθεταν ποτέ έως τώρα.
Το μέλλον μας λοιπόν, σε όλους τους τομείς της ζωής και των δραστηριοτήτων μας, ως Δήμος και Περιφέρεια, ως Κοινωνία και πολίτες, θα εξαρτηθεί ή θα επηρεάζεται αποφασιστικά από εκείνους που θα εκλεγούν. Τι σημαίνει και τι θα σημαίνει Δήμος και Περιφέρεια στην Ελλάδα και ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων μας, σύμφωνα με την κοινή, κατά τη γνώμη μου, λογική;

Δήμος και Περιφέρεια

Με τη μεταρρύθμιση που πρότεινε η κυβέρνηση και εγκρίθηκε από τη Βουλή, επιδιώκεται: Η αποκέντρωση εξουσιών. Ο απεγκλωβισμός της χώρας και των πολιτών της, από το αθηνοκεντρικό και γραφειοκρατικό κράτος. Η απελευθέρωση, κινητοποίηση και αξιοποίηση, ενεργειών, ικανοτήτων, ευφυιών αλλά και διαφόρων ειδών σκοπιμοτήτων και βουλήσεων. Ετσι Δήμος και Περιφέρεια γίνονται μικρά 'κρατίδια', με εξουσίες που θα έχει αποκεντρώσει πια το κράτος, το οποίο θα διατηρήσει τον ρόλο του Εθνικού Κεντρικού Στρατηγικού Συντονιστή, Επιβλέποντα και Ενοποιητή...

Δήμος, Περιφέρεια, Ευρώπη

Τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια θα είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο πλαίσιο μιας Ελλάδας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού συνόλου, με κανόνες παιχνιδιού που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για όσους θα διαθέτουν την ικανότητα να τις εντοπίσουν και την ευφυία με τις δεξιότητες για να τις αξιοποιήσουν. Για όσους δεν επιμένουν να στρουθοκαμηλίζουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξ αιτίας της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς θεσμικής της κατοχύρωσης, μπορεί να είναι ένας παράδεισος ή μια κόλαση. Εξαρτάται από το τι επιλέγει ο καθένας.
Η ενεργητική συμμετοχή και συνεργασία ήταν το πέρασμα για το καλύτερο, για όσους θέλησαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο. Μπορεί όμως να είναι και η καταστροφή για όλους εκείνους που είτε είναι οπαδοί της Αδράνειας, του Αυτοεγκλεισμού και της Εβερχοτζοποίησης της Ελλάδας είτε του 'πέσε πίτα να σε φάω', είτε του 'και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο' κ.λπ.

Απόδειξη... τα ΑΕΙ

Χαρακτηριστική απόδειξη των όσων προαναφέρονται αποτελούν δυο γνωστά παραδείγματα αξιοποίησης των ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ένα παράδειγμα είναι εκείνο της αξιοποίησης των 'κοινοτικών επιδοτήσεων'. Οσοι τις ταύτισαν με το πλιάτσικο και άλλων διαφόρων ειδών φαγοπότια, κατάφεραν να οδηγήσουν την αγροτική οικονομία και ως συγκοινωνούντα δοχεία και την τοπική οικονομία στον μαρασμό και στις τεράστιες δυσκολίες που γνωρίζουν όλοι όσοι εξαρτώνται απ’ αυτές. Οσοι τις είδαν ως ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων, καινοτόμων πρωτοβουλιών και κατάκτησης μεριδίων αγοράς εντός και εκτός Ελλάδας, γνωρίζουν καταστάσεις ωφέλιμες για τους ίδιους και για το τόπο μας.
Για τα Τμήματα των Ανωτάτων και Ανώτερων Επιστημονικών και Ερευνητικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως το ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΙΤΕ, και το ΙΘΑΒΙΓ, που τα αξιοποίησαν σωστά, όχι μόνο ενισχύθηκαν, εμπλουτίστηκαν, καταξιώθηκαν και προβλήθηκαν σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρόσφεραν και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, στην εθνική οικονομία, και για μια καλύτερη θέση της Ελλάδας και των νέων της, κυρίως, στο μέλλον.

Δει δη... ανθρώπων...

Σε μια από τις εκπομπές μου ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ, τον περασμένο μήνα είχα ως θέμα το 'Κληροδότημα της Παγκρητικής Αμερικής' και καλεσμένους τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Παπαδαντωνάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου των ΗΠΑ και τον κ. Μιχάλη Καραταράκη, καθηγητή, πρόεδρο του Συλλόγου 'Φίλοι του Πανεπιστημίου της Κρήτης' και εκπρόσωπο του Κληροδοτήματος στην Ελλάδα.
Σε κάποια στιγμή της εκπομπής ο κ. Παπαδαντωνάκης παρακαλεί τον κ. Καραταράκη να υπενθυμίσει τη φράση, για να την ακούσουν και οι ακροάτριες και οι ακροατές, που είχε πει ο κ. Στέφανος Τραχανάς, στη συνάντηση που είχαν μαζί του, στο πλαίσιο της συνεργασίας και υποστήριξης του 'Κληροδοτήματος' προς τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
'Δει δη ανθρώπων -αντί του γνωστού χρημάτων- και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων» ήταν η φράση που είχε πει ο διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και λαμπρός Εκπαιδευτικός κ. Στέφανος Τραχανάς, που υπενθύμισε ο κ. Καραταράκης
Η πορεία της μεταρρύθμισης, η βελτίωση και καλύτερη δυνατή εφαρμογή της, το μέλλον του Δήμου και της Περιφέρειάς μας, και το δικό μας, συλλογικό και ατομικό θα εξαρτηθεί από την επιλογή των Ανθρώπων που θα κάνουμε.

Ευθύνη και κριτήρια...

Από την επιλογή μας λοιπόν δεν θα εξαρτηθεί μόνο το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας που θέλομε. Οι Ανθρωποι είναι εκείνοι που συντάσσουν τα προγράμματα και που στη συνέχεια θα τα υλοποιήσουν ή θα τα καταστρατηγήσουν. Αλλωστε όπως έλεγε και ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελόπουλος 'Οι άριστοι νόμοι στα χέρια χειρίστων ανθρώπων φέρνουν χείριστα αποτελέσματα, ενώ οι χείριστοι νόμοι στα χέρια αρίστων ανθρώπων φέρνουν άριστα αποτελέσματα'. Γι’ αυτό οι Ανθρωποι που θα επιλέξομε, θα πρέπει να έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, το έργο, τις ικανότητες, τις δυνατότητες, το ήθος και τη βούληση της προσφοράς στο γενικό και όχι στο εαυτουλίστικο ή στο επί μέρους συμφέρον. Χωρίς γνώση μια ευρέως διαδεδομένης ξένης γλώσσας. Χωρίς διεθνείς εμπειρίες. Με ξενοφοβικές και κλειστοφοβικές αντιλήψεις και πράξεις. Με νοοτροπίες πλιατσικολόγου και αρπακτικού.Χωρίς μυαλό ανοικτό στον έξω κόσμο και στις δυνατότητες που προσφέρει, τι συνεργασίες μπορεί να προωθήσει και να στηρίξει και τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει ένας αιρετός δήμαρχος ή περιφερειάρχης, στον Δήμο ή στην Περιφέρειά του.
Ας φροντίσουμε επίσης, εκτός τον άνθρωπο, που θα επιλέξομε και όσοι τον πλαισιώνουν, να έχουν αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτουν τις αρετές που προαναφέραμε.
Απεναντι στην 'ΑΛΛΗ ΚΡΗΤΗ', που οικοδόμησαν και οικοδομούν: Οι περισσότεροι επιστήμονες και ερευνητές των Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης.
Οι Ανθρωποι της εργασίας, του μόχθου και της παραγωγής ενδογενή παραδοσιακού ή καινοτόμου πλούτου και οι Ανθρωποι της αλληλεγγύης και της ανυστερόβουλης προσφοράς στον συνάνθρωπο, μέσα από τις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και Συλλόγους, θα πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά - σιγά αλλά σταθερά και αποφασιστικά να συμμετέχουμε και εμείς σ’ αυτή την Κρήτη που αξίζουμε και μπορούμε και ως πολίτες και ως πολιτικοί, που θα πρέπει να επιλέξομε. Από εμάς εξαρτάται. Ας μην ξεπουλήσουμε όσο όσο, ότι πιο πολύτιμο έχει κατακτηθεί με θυσίες και που έχομε στη διάθεσή μας. Το δικαίωμα συμμετοχής στο μέλλον το δικό μας, των δικών μας και των συναθρώπων που ζουν στην ίδια κοινωνία με εμάς, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να γίνουν εργαλείο καλύτερων ημερών για όλους μας και για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν. Κινδυνεύουν όμως και να γίνουν εργαλεία που θα διευκολύνουν την πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική μας υποτέλεια. Και προπαντός να γίνουν η κοινωνική, οικονομική και πολιτική βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η ενδυνάμωση, η εδραίωση και το μέλλον της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στο νησί μας. 'Την κοινωνία τη βελτιώνουν οι άνθρωποι που νοιάζονται'. Ωρα και ευκαιρία για να νοιαστούμε....



www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου