Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Νέοι στην πολιτική
Φουντουλάκη Ελένη
Το βήμα σε νέους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον διευρυμένο Δήμο Καντάνου - Σελίνου, δίνουν σήμερα τα 'Χανιώτικα νέα'. Οι νέοι υποψήφιοι, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρεις κοινές ερωτήσεις, αξιολογούν τα προβλήματα της περιοχής τους και μιλούν για το πώς οραματίζονται το μέλλον.
Ερωτήματα 1. Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

2. Μεγάλος Δήμος - μεγάλες ευθύνες. Μήπως ένας νέος δεν έχει ακόμη τις γνώσεις και την εμπειρία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του να είναι δημοτικός σύμβουλος στον διευρυμένο Δήμο;

3. Ποιο αξιολογείτε ως το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου σας; Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί; Συνδυασμός Γιώργου Δερμιτζάκη'Ενωτική Κίνηση Δήμου Καντάνου - Σελίνου' Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη υποψήφια σύμβουλος δημοτικής Περιφέρειας Πελεκάνου 'Πρόκληση η συμμετοχή στα κοινά'

1. Θεωρώ ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι μια πρόκληση. Πόσο μάλλον, όταν σου δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσεις συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση του τόπου σου. Προσδοκώ να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια για μια ουσιαστική ανάπτυξη του Σελίνου.

2. Η διοίκηση ενός Δήμου δεν είναι θέμα ατομικό αλλά συλλογικό. Στον συνδυασμό Ενωτική Κίνηση Δήμου Καντάνου - Σελίνου ήδη υπάρχουν έμπειρα στελέχη και η συμμετοχή των νέων ανθρώπων δεν μπορεί παρά να θεωρείται πλεονέκτημα και δείγμα ανανέωσης. Εξάλλου η εμπειρία αποκτάται με τον χρόνο.
3. Η έλλειψη κινήτρων για να παραμείνουν οι νέοι στο Σέλινο είναι κατά τη γνώμη μου από τα πρώτα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Με γηρασμένο πληθυσμό ανάπτυξη δεν υφίσταται.


Μαρίνα Σαρτζετάκη
υποψήφια σύμβουλος δημοτικής Περιφέρειας Καντάνου 'Καθήκον η προσφορά στον τόπο μας'
1. Επιστρέφοντας στον τόπο μου μετά από τις σπουδές μου, κατά τη διάρκεια των οποίων πάντα ήμουν ενήμερη για τις εδώ εξελίξεις, διαπίστωσα την απουσία νέων ανθρώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεώρησα, λοιπόν, καθήκον μου να προσφέρω τις γνώσεις και τις υπηρεσίες μου στον Δήμο μου. Η απόφασή μου αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο Γιώργος Δερμιτζάκης είναι ο πλέον κατάλληλος ως επικεφαλής της ηγεσίας του νέου Δήμου Καντάνου - Σελίνου με την αποδεδειγμένη ηθική του, την ικανότητα παραγωγής έργου, την πλούσια εμπειρία του και τη βαθιά γνώση του σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, άλλοι με την εμπειρία τους και άλλοι με τις γνώσεις τους, με κοινό γνώμονα όλοι την αγάπη για τον τόπο τους. Με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και προοπτικής του τόπου. Γι’ αυτό εμείς οι νέοι μπορούμε και οφείλουμε, με τις γνώσεις μας στις νέες μεθόδους και με τη φρεσκάδα μας, να συμβάλλουμε στη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νέος νόμος.

3. Ο Δήμος μας, όπως και οι περισσότεροι επαρχιακοί Δήμοι, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φυγής των νέων ανθρώπων, της εγκατάλειψης του τόπου. Ένας από τους στόχους μας είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας αλλά και να επιστρέψουν αυτοί που έχουν ήδη φύγει. Το παραπάνω θα επιτευχθεί επενδύοντας σε λύσεις που θα μας προσφέρουν καλή ποιότητα ζωής με υγιή εργασία και δημιουργικές ασχολίες.
Συνδυασμός Γιώργου Ζουριδάκη Ανεξάρτητη Δημοκρατική Συνεργασία Δ. Καντάνου - Σελίνου

Μανούσος Μαλαντράκης
υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής Περιφέρειας Πελεκάνου: 'Ο ρόλος των νέων πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός'

1. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε η αγάπη για τον τόπο μου. Επίσης η ειλικρίνεια και το έργο του κ. Ζουριδάκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζοντας σοβαρές αντιξοότητες.

2. Η προοπτική του διευρυμένου Δήμου αποτελεί πρόκληση για τους νέους του Δήμου μας. Ο ρόλος τους πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός γιατί έχουν καθαρό μυαλό, όραμα, δυνατότητες και δίψα για προσφορά. Η εμπειρία θα έρθει με την ενασχόλησή τους με τα κοινά.

3. Η απουσία βιολογικού θεωρώ πώς είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Η τωρινή Δημοτική Αρχή του κ. Ζουριδάκη έχει δώσει μια αξιόπιστη λύση με την τοποθέτηση μικροοργανισμών στην Παλαιόχωρα, μια πρακτική που εφαρμόζεται και σε χώρες του εξωτερικού. Η λύση θα δοθεί με την τοποθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Παλαιόχωρας Κουντούρας.

Κατερίνα Σαρικάκη
υποψήφια σύμβουλος δημοτικής Περιφέρειας Πελεκάνου: 'Η δίψα των νέων για γνώση μπορεί να υπερβεί όλα τα εμπόδια'

1. Σίγουρα το ενδιαφέρον για το καλό του τόπου αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο. Όμως δεν θα το τολμούσα, αν δεν εμπιστευόμουν τον επικεφαλής του συνδυασμού μας, κ. Γιώργο Ζουριδάκη. Η εμπιστοσύνη του προς τους νέους ανθρώπους, η όρεξη για δουλειά και το κοινό όραμα. Ένας Δήμος φιλικός προς τους δημότες με πορεία στο αύριο. Χωρίς πισωγυρίσματα.
2. Όταν η γνώση και η εμπειρία, συνοδεύονται από την κούραση και τη γραφικότητα του παλαιού και του κατεστημένου, τότε η δίψα ενός νέου για γνώση και το ταξίδι του στην εμπειρία μέσα από τις συμβουλές ενός σοφότερου, μπορεί να υπερβεί όλα τα εμπόδια και να ανταποκριθεί σε κάθε είδους απαίτηση.

3. Κάποιοι, κάποτε, ακόμη και τώρα δεν σεβάστηκαν το δεδομένο... την ανθρώπινη ύπαρξη. Το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων, ήταν και είναι η ιατρική περίθαλψη. Είμαστε μακριά απο τα αστικά κέντρα, όμως έχουμε κι εμείς δικαίωμα στη ζωή και δυστυχώς πολλές φορές ζούμε από 'τύχη' και από την καλή θέληση κάποιων συνανθρώπων μας. Αμέλεια της Πολιτείας ή ελλιπής προσπάθεια από εμάς;
Kάποιος πρέπει να ευθύνεται. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια, ανεξάρτητα από χρώματα και πεποιθήσεις.

Συνδυασμός Μανώλη Μπουζάκη Αυτοδιοικητική Ενωτική Πρωτοβουλία 'Το Σέλινο'

Αντώνης Φραγκάκης
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καντάνου - Σελίνου: 'Ενεργή συμμετοχή των νέων για επίλυση των προβλημάτων'

1. Συμμετέχω για πρώτη φορά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύω, ότι μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών και ειδικά των νέων μπορεί να υπάρξει ειλικρινή διάθεση για λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουμε στα του Δήμου τόσο μειώνονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ Δήμου και μικρής μερίδας πολιτών.

2. Πέρα από τη γνώση και την εμπειρία σημαντικό ρόλο έχει η θέληση, όπου η θέληση είναι μεγάλη οι δυσκολίες γίνονται μικρές. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, με γνώση και εμπειρία, δεν τα κατάφεραν σε μικρότερους Δήμους με μικρότερες απαιτήσεις. Το πρόβλημα μάλλον είναι να παραμεριστούν τα ατομικά συμφέροντα και να κινηθούμε προς το κοινό συμφέρον. Οι περισσότεροι νέοι έχουμε τη διάθεση να το πράξουμε αυτό.


3. Η έλλειψη ανάπτυξης και προόδου για την ευημερία του συνόλου των πολιτών του Δήμου μας, είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που πρέπει να δώσει βάρος η νέα Δημοτική Αρχή. Η ανάπτυξη και η πρόοδος μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την παρακολούθηση και την εξέλιξη διάφορων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που θα εκμεταλλευτούν ο Δήμος, άλλοι φορείς (επαγγελματικοί και θεσμικοί) ή ακόμα και μεμονωμένοι δημιουργικοί συμπολίτες μας.

Ιωάννα Ρουσιάκη υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καντάνου - Σελίνου: 'Διεκδικούμε ανάπτυξη για τον τόπο'

1. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στα κοινά συνειδητά. Ακριβώς γιατί πιστεύω ότι ως νεότεροι επιβάλλεται η παρουσία μας αν θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα σε νοοτροπίες και πράξεις που μέχρι τώρα αποδεδειγμένα καθηλώνουν και μένει πίσω ο τόπος μας, ειδικά η επαρχία, όταν όλα τρέχουν γύρω μας τόσο γρήγορα και μας προσπερνάνε. Επιπλέον η συγκεκριμένη επιλογή μου περιλαμβάνει ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία, στοιχεία που πλέον είναι απαραίτητα για να φτάνεις στην πηγή των πραγμάτων και να διεκδικείς ανάπτυξη για τον τόπο σου.

2. Ενας εκλεγμένος νέος σημαίνει ότι έχει τύχει ευρείας αποδοχής άρα αποκλείεται να μην είναι ένα άτομο που έχει προσωπικότητα, άρα και άποψη καθώς και στοιχειώδη αντίληψη για τα αυτονόητα, που πλέον οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε. Αυτός ο νέος λοιπόν χρειάζεται για να μεταφέρει τα προβλήματα αλλά και τις ιδέες των νεότερων στους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους. Η συνεργασία μεταξύ τους θα φέρει ευημερία στον νέο Δήμο που δεν έχει να κάνει με το μέγεθος αλλά με τη σωστή οργάνωση.


3. Δυστυχώς η πρόσφατη επικαιρότητα φέρνει πρώτο στη σκέψη μου ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα όλου του νεοσύστατου Δήμου μας που είναι τα ναρκωτικά και μάλιστα μεταξύ των νέων μας. Κάθε γονιός όπως και εγώ με παιδί στην εφηβεία, καθημερινά σχεδόν καλούμαστε να αναρωτηθούμε και να ανησυχήσουμε. Λύση στο πρόβλημα θα δώσουν τα κίνητρα για ενδιαφέροντα όπως ο αθλητισμός, η ενασχόληση με τα κοινά για την ανάπτυξη του τόπου και φυσικά η δημιουργία ευκαιριών για εργασία.
Συνδυασμός Στέλλας Αλφιέρη Πανσελινιώτικη Αδέσμευτη Συνεργασία


Θεοφάνης Αλυγιζάκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δημ. κοινότητας Παλαιόχωρας: 'Αναγκαία η φωνή των νέων ανθρώπων'

1. Ο πρώτος λόγος που κατεβαίνω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι ότι έχω τη διάθεση και την όρεξη για κοινωνική προσφορά και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται χωρίς καμιά αμοιβή. Όταν προσφέρεις στον τόπο σου το κάνεις επειδή ειναι καθήκον σου και επειδή το αγαπάς. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει στον καινούργιο μας Δήμο να μπει μια τάξη, να κάνουμε θεσμικές αλλαγές για να μην γίνουν τα εγκλήματα που έκαναν οι πολιτικοί στη διαχείριση του χρήματος του ελληνικού λαού. Ο τρίτος λόγος είναι απο την εμπειρία μου στη ζωή να προσφέρω. Διότι η νοοτροπία και η φωνή των νέων ανθρώπων είναι πραγματικά αναγκαία στον Δήμο μας.

2. Ίσα - ίσα... μεγάλος Δήμος μεγάλη όρεξη, μεγάλη ευθύνη. Και τι καλύτερο από ένα νέο άνθρωπο που μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Την εμπειρία την αποκτάς απο τη ζωή και από την οικογένεια... Άλλωστε και ο Δήμος μια μεγάλη οικογένεια είναι με προβλήματα πολλές φορές που πρέπει να λυθούν.


3. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η μη προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον Δήμο μας γνωστό, γιατί αυτά που προσφέρει ο νέος Δήμος Καντάνου - Σελίνου δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα. Και αυτό γίνεται με την προσπάθεια όλων χωρίς φαγωμάρες και χωρίς λασπολογίες. Να καταλαβουμε ότι όλοι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο.


Μαρία Σκρέκα - Καστρινάκη
υποψήφια δημοτική σύμβουλος περιφέρειας Καντάνου: 'Συστράτευση όλων απέναντι στη λήθη και την απαξίωση'

1. Ως νέο μέλος της κοινωνίας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου αλλά και ως νέα μητέρα και εκπαιδευτικός βιώνω καθημερινά τα προβλήματα του τόπου αλλά παράλληλα διακρίνω και τις δυνατότητες ανάπτυξής του. Δυστυχώς στην εποχή μας ένας σημαντικός κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η γενική λήθη και απαξίωση. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης όλων των προοδευτικών, πνευματικών και ενεργών πολιτών του Δήμου μας προκειμένου να χτίσουμε τα θεμέλια για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον με βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και ανάπτυξης του τόπου.

2. Η ηλικία δεν είναι πάντα συνυφασμένη με την ικανότητα, τις γνώσεις και την εμπειρία. Άλλωστε, οι ταχύτατες τεχνολογικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που υφίσταται στις μέρες μας, επιβάλλουν μια πληθώρα χαρακτηριστικών όπως π.χ. ευελιξία, προσαρμοστικότητα, γνώση τεχνολογίας, νέες και προοδευτικές ιδέες – χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός νέου και σκεπτόμενου ατόμου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική η συμβολή ατόμων με εμπειρία και γνώσεις, αναγκαία στοιχεία για μια πιο ολοκληρωμένη τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Εστιάζω στο πρόβλημα της ανεργίας που οδηγεί τους κατοίκους, ιδίως τους νέους, στα αστικά κέντρα. Επίσης η έλλειψη δραστηριοτήτων (αθλητικών, μουσικών, πολιτιστικών) των νέων του τόπου μας. Στόχος μας για άμβλυνση των παραπάνω προβλημάτων είναι η τόνωση της ανάπτυξης των ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είτε μέσω Δήμου είτε μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Επίσης σκοπός μας είναι η δημιουργία αθλητικού κέντρου, τμήματα μουσικής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ώστε να αξιοποιήσουν οι νέοι καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο τους.www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου