Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει στον Καντάφι προσωρινό άσυλο στην Κρήτη


Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι προτίθεται να αναζητήσει -προσωρινά τουλάχιστον- άσυλο στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, έχοντας, όπως φαίνεται, τελικά πειστεί να αποχωρήσει από το προσκήνιο της εξουσίας στη χώρα, ώστε να αποφύγει την κλιμάκωση της εμφύλιας σύρραξης και περαιτέρω αιματοχυσία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά του, το οποίο διαβίβασε στο Μαξίμου άτομο του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του Καντάφι, πιθανότατα ένας από τους γιους του, σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το (πρώτο από αρκετά κατοπινά) σχετικό τηλεφώνημα στην Αθήνα έγινε μέσα από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη πριν από λίγες μέρες, τις παραμονές της τελικής απόφασης για την ανάληψη της συμμαχικής επιχείρησης στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ.

Με δεδομένο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι οι διμερείς επαφές έχουν περάσει από το στάδιο της προκαταρκτικής συμφωνίας και προχωρούν στη φάση των πρακτικών θεμάτων υλοποίησης, το σενάριο για την άφιξη Καντάφι στη χώρα μας έχει ως εξής: Κατόπιν ειδικής αδειοδότησης από το ΝΑΤΟ, πολιτικό αεροσκάφος που θα διαθέσει χώρα της Αφρικανικής Ενωσης θα μεταφέρει τον Καντάφι, την οικογένειά του, λίγους στενούς συνεργάτες και μέρος της γυναικείας σωματοφυλακής του στην Κρήτη. Πιθανότερος τόπος προσγείωσης θεωρείται το αεροδρόμιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Τυμπάκι, στο νομό Ηρακλείου. Από εκεί, ο Καντάφι και οι συνοδεύοντες αυτόν θα μεταφερθούν με στρατιωτικά ελικόπτερα στην Ελούντα, όπου έχει επιλεγεί ήδη η ξενοδοχειακή μονάδα με διαρρύθμιση κατάλληλη για την ασφαλή παραμονή τους. Ομάδα των ελληνικών ειδικών δυνάμεων (στην οποία εντάχθηκε και κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ) έχει συσταθεί με αποστολή τη φύλαξη του Καντάφι σε συνεργασία με τη σωματοφυλακή του.

Η άφιξη των Λίβυων υψηλών πολιτικών αυτοεξορίστων αναμένεται στις αμέσως επόμενες μέρες, μόλις διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα που έχει θέσει η Τρίπολη και που δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει η Αθήνα: Ο Καντάφι έχει ζητήσει να πάρει μαζί του τη σκηνή του για να διαμένει «ως Βεδουίνος, γιος της ερήμου» στον κήπο του ξενοδοχείου της Ελούντας, κάτι που απορρίπτει ως μη ασφαλές η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα επιμένει επίσης ότι ο Καντάφι μπορεί να έχει μαζί του μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ σε μετρητά ή χρυσό, επιφυλασσόμενη να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τη μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση στην αμέσως μετά-Καντάφι εποχή για ενδεχόμενη αποδέσμευση περισσότερων περιουσιακών στοιχείων του.



www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου