Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο ρόλος του ιερού κλήρου στη Μάχη της Κρήτης


Η πίστη και ο αγώνας των κληρικών σε πολλά μοναστήρια της μεγαλονήσου, μεταξύ αυτών και της Αγίας Τριάδας, φανέρωσε μια ξεχωριστή πτυχή για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης - σύμφωνα με την χθεσινοβραδινή εκδήλωση - στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων, η οποία παρέμενε ξεχασμένη ενώ πρωτοπόρησε σε θέματα της αντίστασης.

Με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνό τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο καθολικό της Μονής για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλίες από τον ηγούμενο της Μονής, π. Αμφιλόχιο, την καθηγήτρια φιλόλογο, κα Βίκυ Κόλλια και τον κεντρικό ομιλητή, δικηγόρο, κ. Σπύρο Λιονάκη.

Παρέστησαν ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος, πολιτικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ειδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας, Αυστραλιανοί βουλευτές ελληνικής καταγωγής, πολλοί κληρικοί και αρκετός κόσμος.

Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης της Μονής, αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος, τόνισε: "Η αποψινή βραδιά οφείλεται στην Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης, που για πρώτη φορά αναδεικνύει το έργο της Εκκλησίας και των κληρικών που έλαβαν μέρος και βοήθησαν κατά τα χρόνια εκείνα. Ευχόμαστε να μην επανέλθουν, να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο και να μας έχει ο Θεός όλους καλά να κρατάμε την πίστη μας, την Ορθοδοξία μας, το Έθνος μας την Ελλάδα μας στις σημερινές εποχές που είναι πάρα πολύ δύσκολες"

Για τη Μάχη της Κρήτης και τη σημαντική συμβολή του κλήσου αναφέρθηκε και η φιλόλογος καθηγήτρια κα Βίκυ Κόλλια, επισημαίνοντας ότι: "Η Κρήτη μας, ήταν πάντοτε παρούσα και πρωτοπορούσα σε όλους τους ιστορικούς αγώνες της Ελλάδος για τη διεκδίκηση του ακριβού δικαιώματος της λευτεριάς. Παρόντες και οι Κρητικοί που εθελοντικά αψηφώντας κάθε κίνδυνο συμπαρίσταντο στους υπόλοιπους Έλληνες όπου και όποτε η ανάγκη το καλούσε. Το Μάη του 1941 επίκεντρο των πολεμικών εξελίξεων έγινε το νησί μας, η Κρήτη, την οποία ήδη εποφθαλμιούσαν τόσο οι Συμμαχικές Δυνάμεις όσο και οι Δυνάμεις του Άξονα…"

Φωτογραφίες: Romfea.gr



www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου