Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Οταν η κρίση απειλεί... το Σέλινο αντιστέκεταιΓράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΙΚ. ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ*

Το Σέλινο των αρχαίων βασιλιάδων, των ηρώων και των λογίων, ουδέποτε έπαψε να συγκινεί αλλά και να ξαφνιάζει με τη δημιουργικότητά του, ακόμα και σήμερα που οι πολιτικοί και πνευματικοί ταγοί μοιάζουν ανήμποροι να δώσουν μια ελπίδα ανάπτυξης και προοπτικής στον πολυβασανισμένο αυτόν τόπο.

Όμως την ελπίδα -και πολύ περισσότερο τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο- τον έδινε πάντοτε ο απλός λαός είτε με τα όπλα είτε με τα εργαλεία είτε με την πένα. Πάντοτε ο απλός λαός ήταν μπροστάρης στις επάλξεις του αγώνα, μονάχος, χωρίς στηρίγματα και ενισχύσεις τρίτων. Παλιά ήταν ο πόλεμος και η κατοχή, σήμερα η οικονομική κρίση είναι αυτή που καλεί τους Σελινιώτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντισταθούν στην επερχόμενη καταστροφή, στην ερήμωση δηλαδή της υπαίθρου. Πράγματι, οι Σελινιώτες δεν αδιαφόρησαν αλλά έδειξαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν, ακόμα και σε συνθήκες ρευστές, σε συνθήκες ύφεσης και δυσπραγίας.
Νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Σούγια και Παλαιόχωρα, συνεργεία και μικρά καταστήματα σε Κάντανο και Τεμένια, έδωσαν το στίγμα για μια νέα αντίληψη που πρέπει να διέπει όλους τους νέους επιχειρηματίες: Το ρίσκο για επένδυση σε στιγμές που ο τόπος μας το έχει ανάγκη. Τη συνέχεια την έδωσε ο Αγριλές, ο οποίος αγκάλιασε την επιχειρηματική προσπάθεια του Διωματάρη Γλακουσάκη και καλωσόρισε στα χώματά του μια πολλά υποσχόμενη επιχείρηση εστίασης, απέναντι από τα Λευκά όρη. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντα άξιες επαίνου, από τη στιγμή μάλιστα που λαμβάνουν χώρα σε απομακρυσμένα χωριά, τα οποία αντιμετωπίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο ερήμωσης. Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις έτυχαν της θερμής υποστήριξης ολόκληρης της επαρχίας, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η αλληλεγγύη ήταν και είναι ένα βασικό γνώρισμα των απόδημων και μη Σελινιωτών.

* ιστορικός - τουρκολόγοςwww.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου