Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ "Γολγοθάς" τετραετίας

 
Εναν οικονομικό 'Γολγοθά' για την επόμενη τετραετία προβλέπουν οι κάτοικοι της Κρήτης, καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, την αγορά εργασίας και κάθε χρηματοοικονομική διάσταση της καθημερινότητάς τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης που διεξήγαγε στο νησί το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
H έρευνα διεξήχθη από 30/10/2012 έως 4/1/2013 σε 552 άτομα άνω των 18 ετών στο νησί και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης. Μοναδικό 'ψήγμα' αισιοδοξίας στη συγκεκριμένη έρευνα αποτελούν οι νεαρές ηλικίες κάτω των 29 ετών. Παρόλο που και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα κυριαρχεί η αρνητική ψυχολογία, διαπιστώνεται ότι οι απαισιόδοξες απαντήσεις είναι κατά τι μειωμένες συγκριτικά με μεγαλύτερες ηλικίες.

ΠΕΡΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΑ
Η έρευνα αποτυπώνει τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται και οι πολίτες της Κρήτης.
Επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το τελευταίο δωδεκάμηνο διαπίστωσε (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό) το 89,9%, δηλώνοντας παράλληλα ότι δύσκολα μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις ηλικίες άνω των 30 ετών, στις νοικοκυρές, στους αγρότες και στους άνεργους. Ενας στους δύο πολίτες που είδαν την οικονομική τους κατάσταση να χειροτερεύει δεν τοποθέτησαν τον εαυτό τους στον άξονα Αριστερά - Δεξιά.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Μόλις το 3,6% των πολιτών στην Κρήτη αισιοδοξούν για το μέλλον της οικονομικής τους κατάστασης καθώς το 86,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως το επόμενο δωδεκάμηνο τα οικονομικά τους θα επιδεινωθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι άνεργοι αλλά και τα άτομα άνω των 60 ετών. Ως προς την πολιτική τους τοποθέτηση, αρνητικές προβλέψεις κάνουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως 'κεντροδεξιοί'.
Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες δεν αισθάνονται καλά σε σχέση με την οικονομική τους ασφάλεια για το μέλλον, ενώ πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες ηλικίας 30 έως 44 ετών, οι άνεργοι και όσοι δηλώνουν πως βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η μεγάλη πλειοψηφία των Κρητικών διαπιστώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες η ζωή ακρίβυνε αρκετά. Η πεποίθηση αυτή είναι πιο έκδηλη στους άνδρες και στις ηλικίες άνω των 30 ετών, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι η ακρίβεια ανησυχεί εξίσου τους ανέργους και τους επιχειρηματίες, τους αριστερούς και τους δεξιούς. Στο ίδιο... πνεύμα, 9 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν πως είδαν τη φτώχεια στην Ελλάδα να αυξάνεται το τελευταίο δωδεκάμηνο και πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα τον επόμενο χρόνο.
Επιπλέον, περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθούν.
Οι Κρήτες εμφανίζονται φειδωλοί ως προς το αγοραστικό τους ενδιαφέρον, ενώ το 70% απάντησε ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει ορισμένα αγαθά τα οποία θέλει. Περισσότερο δυσκολεύονται οι μη εργαζόμενοι και όσοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Ακόμα όμως και αν δεν αγοράζουν, οι πολίτες της Κρήτης πιστεύουν σε ποσοστό κοντά στο 60% ότι δεν είναι καλή περίοδος για αποταμίευση, πεποίθηση που αυξάνεται σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δηλώνει ότι είναι ο ερωτώμενος. Σε γενικές γραμμές πάντως, 8 στους 10 (και ιδιαίτερα οι νέοι) πιστεύουν ότι το επόμενο δωδεκάμηνο δεν προβλέπεται να κάνουν αποταμίευση.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΚΡΙΣΗ
Φως στο τούνελ της κρίσης δεν βλέπουν ούτε και το 2014 οι Κρητικοί, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη.
Ισχνά σημάδια αισιοδοξίας βλέπουμε μόνο σε ερωτηθέντες με Ανώτερη Εκπαίδευση, στους φοιτητές και στους μη εργαζόμενους καθώς εκεί υπάρχουν 'φωνές' που ελπίζουν σε βελτίωση της κατάστασης. Οσον αφορά την ιδεολογία, λιγότερο απαισιόδοξοι είναι οι κεντροδεξιοί και πιο απαισιόδοξοι όσοι απάντησαν 'τίποτα' ως ιδεολογία.
Όσον αφορά μια πιο μακροχρόνια πρόβλεψη σε ορίζοντα τετραετίας, και πάλι οι περισσότεροι πολίτες του νησιού δεν βλέπουν βελτίωση, αλλά αυξάνονται οι αισιόδοξες προβλέψεις. Το 55% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει (λίγο ή πολύ) η κατάσταση της οικονομίας, ενώ ένα 20,3% ελπίζει πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα ή πολύ καλύτερα.
Περισσότερο αισιόδοξες οι γυναίκες, οι νέοι κάτω των 29 ετών, ενώ ιδιαίτερα αρνητικός για την πορεία των πραγμάτων είναι ο κλάδος των αγροτών. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των 'κεντροδεξιών' πιστεύει σε βελτίωση των πραγμάτων την επόμενη τετραετία σε ποσοστό 40%, ενώ αντίθετα, η Αριστερά εμφανίζεται απαισιόδοξη.

ΦΟΒΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Ενα εντυπωσιακό 93,5% των Κρητικών προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας το επόμενο δωδεκάμηνο, άποψη στην οποία συγκλίνουν όλοι ανεξαρτήτως δημογραφικών και κοινωνικών κριτηρίων. Μάλιστα, το 67% των πολιτών αισθάνεται ανασφάλεια για την εργασία του και ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 60%. Πάντως η Ανώτερη Εκπαίδευση φαίνεται να δίνει 'σιγουριά' στους εργαζόμενους, ενώ εξίσου ασφαλείς νιώθουν όσοι χαρακτηρίζουν καλή την υφιστάμενη οικονομική τους κατάσταση.
Με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ να κάνουν λόγο για 34.787 ανέργους στο νησί τον Δεκέμβριο του 2012, εύλογα περισσότεροι από 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν δύσκολο έως πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά στην Κρήτη αυτή την περίοδο.
Μάλιστα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, η αγορά εργασίας επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες καθώς πιστεύουν ότι οι δουλειές θα είναι ακόμη λιγότερες τον επόμενο χρόνο.
Παραμένοντας στον τομέα της εργασίας, οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την τωρινή τους δουλειά και τις προοπτικές που αυτή προσφέρει, με τη δυσαρέσκεια να αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Πάντως, σε όσο καλύτερη οικονομική κατάσταση είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο ικανοποιημένοι είναι από την τωρινή τους εργασία.
Εκδηλη είναι η δυσαρέσκεια αναφορικά με τις αμοιβές καθώς το 65% δεν ικανοποιείται από τις αποδοχές του, ενώ πιο δυσαρεστημένοι είναι όσοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν επίπεδο Εκπαίδευσης Δημοτικού.

Δείκτες καταναλωτών
Αναφορικά με τους δείκτες καταναλωτών στο... ναδίρ βρίσκεται ο δείκτης Προσδοκώμενης Μεταβολής της Φτώχειας και Αντίληψης της κατάστασης της απασχόλησης και γενικότερα όλοι κινούνται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Υψηλότερη τιμή παίρνει ο δείκτης Προσδοκώμενης Οικονομικής Κατάστασης της Χώρας μετά από 4 χρόνια, παρόλα αυτά όμως παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός.

Στροφή νέων στο διαδίκτυο
Εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη είναι αυτή που δείχνει την κυριαρχία του διαδικτύου ως πηγή ενημέρωσης των νέων για οικονομικά ζητήματα. Το 66,7% όσων είναι κάτω από 29 ετών ενημερώνονται μέσω ίντερνετ με την τηλεόραση να κυριαρχεί στις ηλικίες άνω των 60.
Σε γενικές γραμμές η τηλεόραση παραμένει το πιο δημοφιλές μέσο ενημέρωσης αλλά το διαδίκτυο είναι πιο διαδεδομένο ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες, στους κεντροαριστερούς και σε αυτούς με ανώτερο επίπεδο Εκπαίδευσης. 





 www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου