Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προστασία κέδρων στην Κρήτη

 
Ασπίδα' προστασίας για τους αμμόλοφους με κέδρους που υπάρχουν στα Χανιά και την Κρήτη, όπως το πανέμορφο Κεδρόδασος, τα Φαλάσαρνα, το Σαρακήνικο, ο Άγιος Ιωάννης, ο Λαυρακάς στη Γαύδο καθώς και η Νήσος Χρυσή στην Ιεράπετρα, ανοίγει το πρόγραμμα JUNICOAST 'Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)', ένα 4ετές πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του LIFE+ για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα.
Το πρόγραμμα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Κρήτης.
Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού προγράμματος Life Junicoast, προειδοποιούν ότι οι αμμοθίνες με κέδρους της Κρήτης απειλούνται με αφανισμό από τη βόσκηση, ενώ αρκετές φορές καταλήγουν καυσόξυλα στις φωτιές που ανάβουν το καλοκαίρι τουρίστες που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Σύμφωνα με την Τεχνολόγο  Γεωπόνο, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, κα Ηλέκτρα Ρεμούνδου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των κέδρων κοντά στις αμμοθίνες επειδή «οι περιοχές όπως το Κεδρόδασος, τα Φαλάσαρνα, η Γαύδος, η Χρυσή, είναι πολύ τουριστικές, και  πολύς κόσμος ποδοπατάει τις αμμοθίνες με αποτέλεσμα τα φυτά να καταστρέφονται.
Πολλές φορές λόγω της κατασκήνωσης έχουμε δει ζημιές, οι επισκέπτες κόβουν κλαδιά, πετάνε σκουπίδια, ανάβουν φωτιές και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς κ.ά.. Αυτούς τους κινδύνους που απειλούν τις προστατευόμενες περιοχές προσπαθούμε να αποτρέψουμε μέσω των δράσεων προστασίας και με την ευαισθητοποίηση του κοινού».
Μιλώντας για τις δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του προγράμματος Junicoast που αφορούν την προστασία των παράκτιων αμμοθινών και των θαλασσόκεδρων, η κα Ρεμούνδου, ανέφερε ότι: «στο πλαίσιο του προγράμματος τοποθετούμε στις περιοχές ξύλινους διαδρόμους για να περπατούν οι επισκέπτες και να μην βλάπτουν τα νεαρά φυτά και τις αμμοθίνες, επίσης τοποθετούμε ενημερωτικές πινακίδες, κάδους σκουπιδιών. Παράλληλα προχωρούμε σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού με ημερίδες, ομιλίες κ.ά.».
Η ίδια τόνισε ότι: «στο πλαίσιο του προγράμματος Junicoast γίνονται κάθε χρόνο μαθητικές εβδομάδες στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, όπου καλούνται μαθητές και καθηγητές από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού ώστε να ενημερωθούν γι’ αυτό το σπάνιο οικοσύστημα που διαθέτουμε στον τόπο μας, τους κέδρους και τις αμμοθίνες ενώ παρουσιάζουμε και τον Βοτανικό κήπο του Μ.Α.Ι.Χ.».

ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ ΜΕ ΚΕΔΡΟΥΣ
Οι παράκτιοι αμμόλοφοι με κέδρους είναι ένας σπάνιος και πανέμορφος οικότοπος, που συναντάται στη νότια και στη δυτική Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχει κυρίως στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου.
Ο οικότοπος αυτός στην οδηγία 92/43 της E.E. ανήκει στην κατηγορία των 'οικοτόπων προτεραιότητας' που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης και τα κράτη-μέλη φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρησή του.
Σήμερα ο οικότοπος αυτός κινδυνεύει κυρίως από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού, την έλλειψη ευαισθητοποίησης, τη βόσκηση, τις πυρκαγιές, την απόθεση απορριμάτων και την περιορισμένη φυσική αναγέννηση των κέδρων.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό μέ την κλιματική αλλαγή, η οποία αναμένεται να επηρεάσει όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ανάληψη δράσεων με σκοπό την προστασία του οικοτόπου. Σκοπός του προγράμματος JUNICOAST 'Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)' είναι να διασφαλίσει τη μακροχρόνια διατήρηση του οικοτόπου στην Ελλάδα, στοχεύοντας στη διεύρυνση και διάδοση της γνώσης, στην αποκατάσταση των λειτουργιών του οικοτόπου και στην ελαχιστοποίηση των φυσικών ή ανθρωπογενών επιπτώσεων.
Η επίτευξη του σκοπού και των στόχων του JUNICOAST θα συμβάλει στην υποστήριξη της αειφορικής διαχείρισης των περιοχών του δικτύου ΦΥΣΗ 2000.
Το πρόγραμμα θα καταγράψει τη σημερινή κατάσταση και στη συνέχεια θα εφαρμόσει δράσεις όπως, αποκατάσταση του συστήματος των αμμοθινών, κατασκευή ήπιων υποδομών διαχείρισης - διευκόλυνσης των επισκεπτών και δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 



 www.haniotika-nea.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου