Προς zougla.gr Επιστολή – Καταγγελία «Χθες το βράδυ (Πέμπτη 20-05-2010) αρκετή ώρα μετά τη δύση του ηλίου, ήρθε στην κατοικία μας ισχυρή αστυνομική δύναμη. Επικεφαλής ήταν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βουκολιών, ο οποίος συνοδεία πολλών τζιπ με ΤΑΕ και πλήθους πάνοπλων αστυνομικών εισέβαλε στην αυλή και στο σπίτι μας… αν δεν τους ακολουθήσουμε μας είπαν θα μας πάνε μέσα με τη βία. Όταν τους είπα κατηγορηματικά ότι χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, χωρίς παρουσία ή ένταλμα εισαγγελέα, δεν μπορούν να εισέρχονται σε οικεία πολίτη, να καταργούν το άσυλο του σπιτιού και να τον παίρνουν βίαια για ανάκριση, και ότι διαφυλάσσοντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μου έχω δικαίωμα και καθήκον να αρνηθώ μια τέτοια αδικαιολόγητη προσαγωγή εμένα και του αδερφού μου, συνέβη το εξής ανατριχιαστικό. Ο αστυνομικός που συνοδεύει το διοικητή, απειλώντας με «θα δεις τι θα σου κάνουμε» με σπρώχνει χτυπώντας με δυνατά στο στήθος. Όταν διαμαρτυρήθηκα για την κατάχρηση εξουσίας και την άσκηση βίας πάνω μου, φωνάζει προκλητικά τους δεκάδες αστυνομικούς των ΤΑΕ λέγοντας «αντιστάθηκε, βάλτε του χειροπέδες, τώρα θα σε δέσουμε με τις χειροπέδες και θα έρθεις μέσα με τη βία γιατί αντιστάθηκες». Την ίδια στιγμή μού κάνουν επίθεση και με χτυπάνε, μαζί με το διοικητή, προκειμένου να με ακινητοποιήσουν και να μου περάσουν χειροπέδες. Την ώρα που με χτυπάνε είναι παρόντες το ανήλικο αδερφάκι μου, ηλικίας 8 ετών, η αδερφή μου, μαθήτρια τρίτης Λυκείου, ένας οικογενειακός φίλος με σοβαρό πρόβλημα υγείας, η μητέρα μου, ο ανάπηρος κατά 80% συνταξιούχος πατέρας μου και ο φοιτητής αδερφός μου, Σπύρος Παναγιωτάκης. Δηλώνοντάς τους ότι θα καταθέσω μήνυση εναντίον τους καταφέρνω να τους ξεφύγω και έπειτα από τη δήλωσή μου αυτή μάς λένε ότι θα έρθουν με χαρτί σε ένα τέταρτο ή στις 4 τα μεσάνυχτα να μας πάνε μέσα. Οι αστυνομικοί δεν επέστρεψαν». Λευτέρης Παναγιωτάκης Χημικός - Οινολόγος ΕΚΠΑ |
Αυτή ήταν η καταγγελία, που δέχθηκε η zougla.gr από τον Λευτέρη Παναγιωτάκη, και η αρχή για το ρεπορτάζ. Τα αδέλφια Παναγιωτάκη έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα πολλές φορές κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ουσιαστικά, το μοναδικό «έγκλημα» που έχουν διαπράξει είναι να πουν «όχι» σε μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.
Η ιστορία, όπως ο ίδιος μας εξήγησε, ξεκινά πριν από δύο χρόνια, όταν μεγάλη γαλλική εταιρεία αποφασίζει να δημιουργήσει στην Κρήτη μια σειρά από αιολικά πάρκα, στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης και με «λεία» 200.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκή επιδότηση. Για να συμβεί αυτό, όμως, με μαγικό τρόπο 2.600 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως δάσος, και στην συνέχεια δίνεται άδεια στην εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες. Εντός αυτών των 2.600 στρεμμάτων βρίσκονται και περιουσίες ανθρώπων της περιοχής.
Τόπος: Αποπηγάδι Κρήτης
Το Αποπηγάδι είναι ένα βουνό, που βρίσκεται στο Νομό Χανίων στην Κρήτη. Στους πρόποδες υπάρχουν 10 χωριά και περίπου 100 κάτοικοι που ζουν εκεί μόνιμα. Ανάμεσά τους δύο αδέλφια, τα οποία ξεκινούν έναν άνισο αγώνα εναντίων της πολυεθνικής εταιρίας.
Πρωταγωνιστές: Δύο αδέλφια
Ο Λευτέρης Παναγιωτάκης και ο αδελφός του έχουν 250 στρέμματα στην περιοχή, κληρονομιά του παππού τους. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, πριν από δύο χρόνια η εταιρεία τους πλησίασε και τους πρότεινε χρήματα για να αγοράσει τις εκτάσεις τους. Τότε είπαν το πρώτο «όχι».
Σε επιστολή τους αναφέρουν, χαρακτηριστικά, κάποιους από τους λόγους: «…Αρχικά, ας αναρωτηθούμε τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον, την υγεία αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων, η δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος τουλάχιστον 200 MW από πέντε θυγατρικές της γαλλικής EDF (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) στη περιοχή. Οι κάτοικοι θα πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρυμένους μάλιστα με το πράσινο τέλος, υπέρ ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος, πέραν του 2% επί των κερδών των εταιρειών που δικαιούνται οι δήμοι...»
Αυτή η άρνηση, όμως, ήταν μόνο η αρχή…
Στόχος: Αιολικά πάρκα
Η εταιρεία … χρειάζεται 2.600 στρέμματα στην περιοχή του Αποπηγαδιού, στην οποία θα τοποθετήσει 103 ανεμογεννήτριες και 8 υδροηλεκτρικούς σταθμούς για να παράγει ρεύμα ισχύος 200 MW. Για να συμβεί αυτό, πρωτίστως πρέπει να πάρει άδεια, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Το 2001 καταθέτουν την πρόταση στον Δήμο Βουκολιών της Κρήτης.
Το 2006 ανακοινώνεται ο χαρακτηρισμός του Αποπηγαδιού ως δάσος.
Το 2006, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση, τελεσίδικα χαρακτηρίζεται ως δάσος.
Το 2007 δίνεται η άδεια από την νομαρχία να ξεκινήσουν οι εργασίες για το αιολικό πάρκο στην περιοχή.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως η ανακοίνωση, για τον χαρακτηρισμό της περιοχής σε δάσος, έγινε σε δύο χαμηλής κυκλοφορίας τοπικές εφημερίδες της Κρήτης, με αποτέλεσμα να μην υποβάλει κανένας ένσταση -αν και είχε κάθε δικαίωμα. Για την ακρίβεια, δεν το έμαθε κανένας.
Δείτε τα σχετικά έγραφα.
Κέρδος: 200 εκατομμύρια ευρώ
Η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία αιολικού πάρκου ουσιαστικά φθάνει το 75% του συνολικού κόστους. Τα χρήματα αγγίζουν τα 200.000.000 ευρώ. Επίσης, η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ πωλείται -βάσει νόμου- από τις εταιρείες δύο φορές ακριβότερα στη ΔΕΗ, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του ρεύματος.
Χρόνος: Σήμερα
Τα δύο αδέλφια, μαζί με καμιά 30αριά κατοίκους, προτάσσουν τα στήθη τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας για το αιολικό πάρκο. Βρίσκονται απέναντι στην πολυεθνική, στην αστυνομία, και ακολουθεί σειρά από συλλήψεις κατοίκων -στην πλειονότητά τους γέροντες.
Δείτε στο video τις διαμαρτυρίες και τις συλλήψεις των κατοίκων.
Μάλιστα, σε επιστολή τους, τονίζουν πως η λειτουργία του αιολικού πάρκου μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και προβλήματα υγείας: «…υψηλής ενέργειας Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από πυλώνες υψηλής τάσης σημαίνει αυξημένα ποσοστά σε λευχαιμίες και καρκίνους στους κατοίκους, ενώ οι υπόηχοι που παράγει μια ανεμογεννήτρια σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, σοβαρές νευρικές διαταραχές, αϋπνία και μόνιμο στρες…»
Είναι τα κομμάτια από ένα πάζλ, που αναπαριστά ένα απίστευτο σκηνικό στα ορεινά της Κρήτης. Περίπου 30 κάτοικοι αντιστέκονται, ώστε να μην τους πάρουν τις περιουσίες και να μην καταστρέψουν την περιοχή τους. Ανάμεσά τους τα αδέλφια Παναγιωτάκη, ακτιβιστές, αγωνιστές, οι οποίοι έχουν βάλει ως στόχο τους το να κρατήσουν αυτόν τον πραγματικά μαγικό τόπο μακριά από τα χέρια των πολυεθνικών.
Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας την δικαίωσή τους.
www.zougla.gr
Αν ειναι δυνατον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι δεν βγηκε στα τοπικα καναλια και τις εφημεριδες? Πρωτη φορα το ακουω..
Αν μπορουμε να βοηθησουμε, ειμαι στη διαθεση σας..
Το mail μου ειναι στο blog μου...
Καλημερα...
kastrini είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκομα δεν είδες τίποτα.Όλες τις ορεινές περιοχές με τις ευλογιες του Ελληνικού Κρατους θελουν να τι χαρακτηρίζουν δασικες και ας έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.Με αυτό τον τρόπο το κρατος τις παραχωρεί σε μεγαλοεταιρίες και αυτες θα εκμεταλευόνται όχι μόνο την Αιολική ενεργεια αλλά και τις υπόγειες πηγές.
Καλό σου απόγευμα.