Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για τις αυθαιρεσίες στον Ομαλό


Στην περιοχή Σαρηδιανά του Ομαλού έγινε πριν δύο χρόνια απόπειρα ανέγερσης παράνομης μονάδας από ομόρρυθμη ξενοδοχειακή εταιρεία, σε καταπατημένο και εκβραχισμένο τμήμα δημοτικής περιουσίας στο πρανές του βουνού. Μετά τις καταγγελίες μας, το θόρυβο και την κατακραυγή που δημιουργήθηκε, το τοπικό συμβούλιο Λάκκων όπου ανήκει διοικητικά η περιοχή πήρε την 3/14-5-2008 απόφαση για την καταπάτηση, ο δήμος Μουσούρων ανακάλεσε τη βεβαίωση ιδιοκτησίας που είχε εκδώσει, η πολεοδομία Χανίων την οικοδομική άδεια, το δασαρχείο Χανίων και η περιφέρεια Κρήτης κήρυξαν την περιοχή αναδασωτέα και η εισαγγελία Χανίων άσκησε τις πρέπουσες διώξεις.

Παρ’ όλα αυτά ο σκελετός του κτίσματος παρέμεινε και στοιχειώνει το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο χωρίς να έχει δρομολογηθεί κάποια διαδικασία αποκατάστασης του, όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις μεγάλων εκβραχισμών στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι στο σημείο των εκβραχισμών υπάρχουν σπάνια και προστατευμένα είδη χλωρίδας και ότι το ένα στα δύο είδη που φύονται είναι ενδημικό.

Σύμφωνα με νέες καταγγελίες που έγιναν για την ίδια περιοχή και το ίδιο θέμα, το τοπικό συμβούλιο Λάκκων πρόσφατα έλαβε κρυφά μάλιστα την 4/21-2-2010 καινούρια και μη συνάδουσα με την προηγούμενη απόφαση – εισήγηση στο δήμο Μουσούρων, να ανταλλαχθεί το καταπατημένο «οικόπεδο» πάνω στο βουνό, που αποτελεί δημοτική περιουσία, με ένα άλλο ιδιωτικό χωράφι σε μια λακκούβα του οροπεδίου.

Ομολογούμε ότι μας αφήνει έκπληκτους ο τρόπος λειτουργίας και η σκέψη του κ. προέδρου και των μελών του παραπάνω συμβουλίου, οι οποίοι δε φαίνεται να κατανοούν ότι με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι αντιφάσκουν με τον εαυτό τους, παραδίδουν την περιοχή και ανοίγουν το δρόμο σε κάθε λογής αιτήματα και διεκδικήσεις και μάλιστα από εταιρείες για δάση, βουνοκορφές και αιγιαλούς.

Εκφράζουμε την αντίθεσή και την αγανάκτησή μας, και καλούμε τους κατοίκους της περιοχής, τους Χανιώτες, τις υπηρεσίες του κράτους, όλους τους ευαίσθητους προς το περιβάλλον φορείς, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αποκηρύξουν αυτές τις πρακτικές που οδηγούν με ακρίβεια στην αλλοτρίωση και υποβάθμιση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου