Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Παχάκια ή παχιέτα


ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΟ ΑΛΛΑ ΕΥΓΕΥΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Σεφ Κρητικής Κουζίνας και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

Η ταπεινή παχέτα ή παχάκια είναι το φυτό που έχει θρέψει πολλές γενιές από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα. Το ταπεινό φυτό φυτρώνει σε ορεινές περιοχές εκεί που δεν φυτρώνει το σταμναγκάθι.
Εχει την ίδια διατροφική αξία που έχουν το σταμναγκάθι και οι αμβρονιές. Αντικαθιστά το σταμναγκάθι και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, όπως το σταμναγκάθι. Εχει μία γεύση πικροστιφή.
Η φτωχιά, περιφρονημένη, παχιέτα ή παχάκια έχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, μειώνει τη χοληστερίνη.
Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε βραστά και πίνουμε το θρεπτικό ζουμί τους. Επίσης τα παχάκια ή παχιέτα μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με αρνί, κατσίκι ή χοιρινό, κοκκινιστά ή φρικασέ. Ακόμη μπορούμε να τηγανίσουμε με κουρκούτι, όπως τις αμβρονιές και τους αγολσόσους. Επιπλέον μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στο τσικάλι με αβγά και ντομάτα.
Η συγκομιδή τους γίνεται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο.
Το φύλλωμά τους είναι παχύ και φαρδύ, γι’ αυτό ονομάζονται και παχάκια. Μετά το Μάιο ξεσταχυάζουν και βγάζουν πανέμορφα κίτρινα λουλούδια.
- Παχάκια με κρέας : 1 μάτσο παχάκια, 1 κιλό αρνί ή κατσίκι κομμένο μερίδες, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κόκκινο κρασί, 1 κούπα νερό, 1 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 1 ματσάκι μάραθο, λίγο αλάτι - πιπέρι.
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε το κρέας. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί για ένα τέταρτο περίπου, σε χαμηλή φωτιά και το σβήνουμε με κρασί. Οταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα, που την έχουμε ψιλοκόψει. Επειτα βάζουμε το μάραθο, το οποίο είναι ψιλοκομμένο και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Επίσης ρίχνουμε το νερό. Αφού αφήσουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, βάζουμε τα παχάκια και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
- Αμπελοβλαστάκια: 1 κιλό αρνί, 1 ματσάκι αμπελοβλαστάκια, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρασί, 1 νεροπότηρο νερό, 1 τομάτα ψιλοκομμένη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι. Η εκτέλεση είναι ίδια με τα παχάκια απλά λίγο πριν το τέλος βάζουμε τα αμπελοβλαστάκια.
- Αμύγδαλα πράσινα με αρνί και χλωροκούκια: 1 κιλό αρνί, 1 κρεμμύδι, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρασί, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, 1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο, 2 κούπες αμύγδαλα πράσινα. Εκτέλεση ίδια με τα παχάκια, μόνο τα αμύγδαλα τα βάζουμε μόλις σβήσουμε με το κρασί το αρνί.

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου