Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Νέο «μπάχαλο» στο Αποπηγάδι



Οι νέες συλλήψεις αφήνουν έκθετο τον Περιφερειάρχη καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Κατοίκων — Ματαίωση σύσκεψης – Κατάληψη χθες της Νομαρχίας Χανίων — Έκτατα Δημοτικά Συμβούλια στους Δήμους Καντάνου και Βουκολιών — Η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλώρια, Παλαιά Ρούματα και Σέμπρωνα με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα και τις νέες συλλήψεις ιδιοκτητών που έγιναν στο Αποπηγάδι εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:Ο περιφερειάρχης Κρήτης κύριος Καρούντζος αθέτησε την δημόσια υπόσχεση που είχε δώσει στο δημαρχείο Καντάνου, σε ανοικτή σύσκεψη με τους κατοίκους, σύμφωνα με την οποία πρώτα θα ελέγχονταν η νομιμότητα του φακέλου για την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών στην «Στρογγυλή Κορφή» στο Αποπηγάδι από την «Αιολική Μουσούρων», θυγατρική μεγάλης πολυεθνικής, και στη συνέχεια θα συναντιόταν ξανά με τους κατοίκους για την τελική απόφαση.

Μέχρι τότε σύμφωνα με την υπόσχεση του καμία εργασία από την εταιρεία δεν θα γινόταν στο Αποπηγάδι. Αντί αυτών όμως στις 8 Απριλίου 2010 η εταιρεία ξεκίνησε ξανά τις εργασίες της καταπατατώντας τις περιουσίες μας προκλητικά, πάλι με την συνοδεία ισχυρών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων (ΤΑΕ).

Η εταιρεία εκτός από το προσωπικό της συνοδευόταν και από τους «μπράβους» της που απείλησαν και χτύπησαν τους νόμιμα διαμαρτυρόμενους κατοίκους που παραβρέθηκαν στην περιοχή για να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και τον τόπο τους και με διαταγή και πραγματοποίηση συλλήψεων, συνέχισαν την διάνοιξη του δρόμου που είχαν αρχίσει από την προηγούμενη νύκτα με τους φακούς!

Ο Σελινιώτης βουλευτής Χανίων κύριος Δαμιανάκης κάτω από την πίεση των κατοίκων και τις μαζικές συλλήψεις επισκέφτηκε επιτόπου το χώρο των συλλήψεων στο Αποπηγάδι και υποσχέθηκε ότι οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι, ότι θα σταματήσουν για δυο μέρες οι εργασίες και θα αποχωρήσουν τα ΤΑΕ, εν όψει της σύσκεψης που θα γινόταν την επομένη, 9/4/2010 το μεσημέρι, στην Νομαρχία Χανίων, με τους κατοίκους, τον εισαγγελέα, τον αστυνομικό διευθυντή, τους βουλευτές, τους δημάρχους, και τις υπηρεσίες.

Πράγματι στις 1.30 στη Νομαρχία Χανίων συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής με πρόσχημα την παρουσία των ενδιαφερομένων πολιτών(!) ματαίωσε τη σύσκεψη.

Κατόπιν αυτών ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Χανίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την πολιτεία και τους εκπροσώπους της για την υπόθεση Αποπηγάδι, που αφορά όλες τις βουνοκορφές και τα νερά της Κρήτης. Ζητούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε παράνομη εργασία στις περιουσίες μας από τις «αρπακτικές» εταιρείες και η αστυνομία να σταματήσει να προστατεύει προκλητικά τους επίδοξους καταπατητές του τόπου μας.

Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις που έχουν γίνει στους συμπολίτες μας, με στόχο τον εκφοβισμό και την «εξόντωση» τους. Το χώρο της κατάληψης επισκέφτηκαν οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών και αποφασίστηκαν έκτακτα δημοτικά συμβούλια, με μοναδικό θέμα το Αποπηγάδι, πρώτα στην Κάντανο (9/04/2010) και έπειτα στις Βουκολιές (12/04/2010). Κατόπιν αυτών η συμβολική κατάληψη έληξε για να μεταβούμε στην Κάντανο στο δημοτικό συμβούλιο. Καλούμε το περιφερειάρχη να είναι συνεπής στις υποσχέσεις του.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλώρια, Παλαιά Ρούματα και Σέμπρωνα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα νέα γεγονότα στο Αποπηγάδι

Με αφορμή τις νέες συλλήψεις κατοίκων της περιοχής στο Αποπηγάδι, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων επαναλαμβάνουν γι’ άλλη μια φορά ότι οι ήπιες μορφές ενέργειας πρέπει να εφαρμοστούν με ήπιες μεθόδους, με συναίνεση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ελέγχουν τους Δήμους της περιοχής, έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, καθώς ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για το μέλλον της περιοχής δεν το έβαλαν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο από την αρχή, σε λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για το ποια είναι τα σχέδια, κι οι ίδιοι να πάρουν απόφαση για το τι θέλουν να κάνουν, με ποιους όρους και σε ποια μεγέθη, να μην υπάρχουν ζητήματα καταπάτησης περιουσιών κλπ..

Ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα των ΑΠΕ κινδυνεύει να δυσφημίσει τις ΑΠΕ, ενώ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Η Κρήτη προσφέρεται για τις ήπιες ενέργειας (ηλιακή, αιολική κ.ά), ήδη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ΑΠΕ σε επίπεδο όχι μόνο Ελλάδας αλλά και Ευρώπης. Η αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ πρέπει να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στους πετρελαϊκούς σταθμούς της Ξυλοκαμάρας, των Λινοπεραμάτων και του Αθερινόλακκου καθώς και με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των ΑΠΕ πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοτικών εταιρειών ή συνεταιρισμών κατοίκων για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, για την κάλυψη κατ’ αρχάς των δικών τους αναγκών, με όρους και τεχνολογίες που θα σέβονται την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον και, σταδιακά, θα απεξαρτούν την ενέργεια από την μονοπωλιακή της εκμετάλλευση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν

www.agonaskritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου