Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κοντά στη Δημοτική Αγορά νέοι θαυμάσιοι πεζόδρομοι…


ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΑΝΙΑ

Γιάννης Κάκανος

Άρχισαν να καταφτάνουν στην πόλη μας και να την περπατούν για τα καλά οι πρώτοι τουρίστες, επισκεπτόμενοι την παγκοσμίως γνωστή Δημοτική Αγορά, περπατώντας επίσης στα πλακόστρωτα στενά και στους ωραίους πεζόδρομους της παλιάς πόλης, μα και στο ενετικό λιμάνι από το Φιρκά μέχρι την απέναντι πλευρά με τα παλιά ναυπηγεία.
Αλλά για ό,τι ωραίο έχουμε ή έχει γίνει βρίσκονται πάντα ορισμένοι να δημιουργούν προβλήματα, ενίοτε δε και κινδύνους, όπως συμβαίνει με την από δέκα και πλέον ετών διαμόρφωση των χώρων πίσω και πέριξ από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Χανίων, οι οποίοι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης έχουν μετατραπεί από τον Δήμο Χανίων σε θαυμάσιους πεζόδρομους.
Κι ενώ με τις μεταρρυθμίσεις αυτές άνοιξαν νέες επιχειρήσεις δίνοντας αξία στην περιοχή προσελκύοντας αρκετό κόσμο, ορισμένοι, κυρίως νεαροί, δεν σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παραβιάζουν τις απαγορευτικές πινακίδες κυκλοφορώντας ανενόχλητα επί των πεζοδρόμων αναπτύσσοντας μάλιστα και μεγάλη ταχύτητα.
Παράπονα από θαμώνες και ξεναγούς έφτασαν στα «Χ.Ν.», ζητώντας μας να προβάλλουμε αυτή την κατάσταση, μήπως οι αρμόδιοι αποφασίσουν να στείλουν τη Δημοτική Αστυνομία ή την Τροχαία προς συνέτιση κάθε παραβάτη…
Τραβήξαμε λοιπόν, αρκετά στιγμιότυπα από αυτές τις όμορφες μεταρρυθμίσεις, τον πεζόδρομο της πρώην οδού Επισκόπου Δωροθέου και πέριξ αυτής με πολλούς ντόπιους, όπως και ξένους, άλλοι ν’ απολαμβάνουν τον καφέ τους και άλλοι να περπατούν θαυμάζοντας την ομορφιά της παλιάς πόλης και της Δημοτικής Αγοράς, ένα θαυμαστό κτηριακό συγκρότημα, έργο τέχνης με διαχρονική αξία που πάντα θα προσελκύει το ενδιαφέρον σε όλους. Χαρακτηριστική άλλωστε, είναι η παλιά φωτογραφία που προβάλλουμε όπου, διακρίνεται το νοτιοανατολικό τμήμα της Αγοράς με την πλατεία, τα στιλβωτήρια, το Α’ Γυμνάσιο αρρένων κι ένα μέρος από την παλιά πόλη. Η Αγορά έχει σχήμα σταυρού με τέσσερις ομοιόμορφες εισόδους, μία σε κάθε πτέρυγα και αποτελεί ένα θαυμαστό αρχιτεκτονικό στολίδι. Άρχισε να κτίζεται το 1911 για να ολοκληρωθεί και να γίνουν τα εγκαίνια από τον αείμνηστο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, δύο χρόνια αργότερα.



www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου