Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Σύγχρονα όπλα των Χανιωτών



Κυριάκος Βασιλομανωλάκης | 17.05.2010

Όπλα μας είναι η κρητική διατροφή, η φροντίδα μας για το περιβάλλον και η ευγένεια προς τους φιλοξενούμενούς μας.
Όταν οι Ευρωπαίοι μας βλέπουν συχνά στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα τους δεν ελκύονται, αλλά απωθούνται. Όταν μαθαίνουμε ότι άλλα χρήματα για διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν διατίθενται, τότε κάθε τόπος πρέπει να αγωνιστεί με τα δικά του όπλα για να ελκύσει επισκέπτες.
Παρατηρείται όμως ότι παραδοσιακά ατού της περιοχής μας όπως η φροντίδα για το περιβάλλον, η ευγένεια, κι η κρητική διατροφή απαξιώνονται με ευθύνη μας.
Υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών με πράξεις, παραλείψεις, που ακυρώνουν προσπάθειες και έργο ετών.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Περιβάλλον - Φύση
Δυστυχώς η εικόνα της πόλης μας άλλαξε. Αν υπήρχε φορέας βαθμολόγησης της καθαριότητας, θα μας υποβάθμιζε σήμερα.
Φιλοπρόοδοι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων έκαναν ήδη την ανακαίνιση στο χώρο τους. Κανένας χώρος όμως δεν είναι ελκυστικός, αν:
- σε λίγα μέτρα απόσταση υπάρχουν σκουπίδια που πετάμε ή φέρνει ο Νοτιάς,
- κρέμονται σχισμένα ή μη, πανό κάθε χρώματος,
- οσμές κυριεύουν την περιοχή,
- στη θάλασσα επιπλέουν σκουπίδια,
-μοτοποδήλατα παραβιάζουν κάθε διάταξη του κώδικα,
-σκυλιά συνοδευόμενα ή μη σκορπούν τα περιττώματα τους.
Το βάρος για την καθαριότητα των πεζοδρομίων και των ρείθρων πέφτει στους νοικοκυραίους και τους καταστηματάρχες. ‘Τι μπορούμε να κάνουμε;’ λένε.
‘Καθαρίζουμε λίγο περισσότερο από την πρόσοψη μας, κλείνουμε τα καλύμματα των κάδων και συντηρούμε όσα δένδρα δεν ποτίζονται.’
‘Για τα υπόλοιπες οχλήσεις’, λένε, ‘σηκώνουμε τα χέρια ψηλά’.
Έμαθα με ικανοποίηση ότι με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης του Δήμου Σούδας μαθητές έριξαν γόνο στη θάλασσα. Μια κίνηση που ακυρώνουν ψαροντουφεκάδες της νύχτας που εξολοθρεύουν τα ψάρια μήνα Μάη!

Εξυπηρέτηση, ευγένεια, ασφάλεια
Εξυπηρέτηση δεν είναι η προσφορά υπηρεσιών με φορτικότητα.
Ευγένεια δεν είναι το τυπικό ευχαριστώ των Αγγλοσαξόνων, ούτε το δουλοπρεπές δίπλωμα της μέσης.
Ευγένεια δεν είναι το επίμονο – σε βαθμό προσβολής και παρενόχλησης- κοίταγμα των επισκεπτών μας στις παραλίες.
Οι ‘κουτόφραγκοι’ καταλαβαίνουν την ‘πείνα’ μιας μειοψηφίας ημεδαπών κι άλλων φιλοξενούμενων μας, αισθάνονται άβολα κι ανήσυχα.
Ο επισκέπτης σε κάθε τόπο πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να νοιώθει ασφαλής και καλοδεχούμενος!

Κρητική διατροφή το έσχατο όπλο μας
Προϊόντα φρέσκα προσεγμένα, της Κρητικής γης με κυρίαρχο το ελαιόλαδο είναι το έσχατο όπλο για να δελεάσουμε τους επισκέπτες μας.
Την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση στο θέμα αυτό έχουν συνειδητοποιήσει αρμόδιοι φορείς έτσι φτάσαμε στο 1οσυνέδριο με θέμα ‘Κρητική διατροφή και υγεία’.
Το διήμερο συνέδριο αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο πρωί στο ξενοδοχείο ‘Πανόραμα’ κι είναι υπό την αιγίδα των πιο αρμόδιων ντόπιων και εθνικών φορέων.
Οι διοργανωτές καλούν όλους μας να παρακολουθήσουμε τις σύντομες εισηγήσεις για να μάθουμε τους εχθρούς μας, δηλαδή τα συντηρητικά, τα πρόσθετα, τις χρωστικές ουσίες τροφίμων και τα προβλήματα που δημιουργούν.
Οι ομιλητές, όλοι ειδικοί επιστήμονες θα κάνουν εκλαϊκευμένες εισηγήσεις που ενδιαφέρουν άνδρες και γυναίκες.
Μας καλούν όμως να γνωρίσουμε και τους φίλους μας δηλαδή τα άγρια χόρτα της Κρήτης, το αυθεντικό παρθένο ελαιόλαδο μας, τα κρασιά, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα.
Θα μάθουμε, επίσης, για τη συμβολή της Κρητικής διατροφής στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, για το Κρητικό σύμφωνο ποιότητας, για τα οφέλη της στην κύηση κ.α.
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ελπίζουμε ότι θα πείσει τους Χανιώτες να συμφωνήσουν να προσφέρουν και να απαιτούν να καταναλώνουν ντόπια προϊόντα ποιότητας.


www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου