Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Παρακρατήσεις σε επιδοτήσεις αγροτών


ΑΠΟ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Γιώργος Κώνστας

Ενεργοποίηση της... ταλαιπωρίας για άλλη μια χρονιά για τους αγρότες αλλά και τους μη κατ' επάγγελμα γεωργούς, που σπεύδουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στις Eνώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης ελαιολάδου.
Χθες στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από παραγωγούς που προσήλθαν για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους δωρεάν. Την ίδια στιγμή στις Ενώσεις, όπου καταβάλλεται αντίτιμο, παραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι αποδείξεις που τους δίνονται δεν είναι θεωρημένες-διάτρητες από την Εφορία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα παραγωγοί εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για το αν αποδίδεται ο ΦΠΑ στην Εφορία και για τη διαδικασία είσπραξης.
Από το λογιστήριο της Ενωσης Κυδωνίας - Κισάμου στο οποίο απευθυνθήκαμε μας τόνισαν πως "δεν είναι δυνατόν να κόβουμε σε όλους απόδειξη παροχής. Συνολικά το μήνα κόβουμε ένα συγκεντρωτικό δελτίο παροχής υπηρεσιών και φυσικά αποδίδουμε τον ΦΠΑ στην Εφορία". Η διαδικασία αυτή είναι σύννομη, μας ανέφερε ο πρόεδρος των Εφοριακών Δυτ. Κρήτης κ. Μ. Δασκαλάκης, κάτω από προϋποθέσεις βέβαια, κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συμφωνήσει με την ΠΑΣΕΓΕΣ την εργασία της ενεργοποιήσης να την εκτελούν και οι Ενώσεις, οι οποίες ειδικά για την περίπτωση των Χανίων περιμένουν ως "μάννα εξ ουρανού" τα χρήματα αυτά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδα πληρωμών του εργατοϋπαλληλικού τους προσωπικού.
“ΟΥΡΕΣ”
Την ίδια στιγμή στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αγιά, όπου η ενεργοποίηση γίνεται δωρεάν, καθημερινά σχηματίζονται πολύ μεγάλες ουρές καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ενεργοποίησης, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει κάποια παράταση. Παρά το ότι όλο το δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται για την εξυπηρέτηση του κοινού, χθες λίγο μετά τις 10 είχαν δοθεί πάνω από 350 αριθμοί προτεραιότητας.
Οι παραγωγοί θα πρέπει πρώτα να δουν αν το όνομα τους συμπεριλαμβάνεται σε λίστες που είναι αναρτημένες εκτός των γραφείων. Αν ναι, τότε θα πρέπει για φέτος να κάνουν την ενεργοποίηση στις Ενώσεις καθώς για τα στοιχεία τους υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ελαιοκομικό μητρώο.

Επιστολή από επιδοτούμενη

Για το θέμα αυτό, η επιδοτούμενη Βάντα Ιωαννίδου έστειλε στα "Χανιώτικα νέα" την παρακάτω επιστολή: "Στις 26/04/10 ξεκίνησε η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για την επιδότηση ελαιόδενδρων. Στην ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου, με έδρα στην Αγιά έχουν μία κλίμακα που οι υπάλληλοι εκεί ισχυρίζονται ότι την έχει στείλει σε εκείνους ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή η ΠΑΓΕΣΕΣ, χωρίς να μας δείχνουν, όμως, τις αντίστοιχες ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ και χωρίς να διευκρινίζουν ποιος από τους 2 φορείς και για ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ έδωσε αυτήν την εντολή.
Η κλίμακα έχει ως εξής:
-Για επιδότηση 200-400 ευρώ (που ΘΑ –και ΑΝ- τα εισπράξουμε σε 2 δόσεις -12ο /2010 & 3ο /2011- δίνουμε για την ενεργοποίηση 55 ευρώ!
- Για 400-600: 85 ευρώ και πάει λέγοντας, στο ίδιο στιλάκι.
Η απόδειξη για το όποιο ποσό είναι από μπλοκ αποδείξεων, το οποίο:
-δεν είναι διατρημένο από την Εφορία
-δεν έχει αύξοντα αριθμό μέσα στο ίδιο μπλοκ
-δεν έχουν τα μπλοκ αριθμό σειράς (να υποθέσω ότι χρειάζεται ΕΝΑ μπλοκ των 50 ή 100 φύλλων για 3000 έως 7000 που φημολογείται ότι είναι οι επιδοτούμενοι για ελαιόλαδο -δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από κάποια υπηρεσία).
Την ίδια στιγμή, αν ο ενδιαφερόμενος πάει 1 χιλιόμετρο πιο κάτω, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνει την ενεργοποίηση και δεν πληρώνει ΤΙΠΟΤΑ!
Το παραπάνω γεγονός εκτός από εξωφρενικό είναι σαφώς και ύποπτο. Καταλαβαίνετε, φυσικά, ότι συζητάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ που εισπράττονται παράνομα.
Με ποιο δικαίωμα αυτοί οι υπάλληλοι παίρνουν αυτά τα χρήματα; Τα αποδίδουν κάπου; Τα κρατάνε οι ίδιοι; Και με ποιες αποδείξεις; ΦΠΑ στην Εφορία αποδίδουν; Βάσει ποιων αποδείξεων; Ο νόμος εδώ μιλάει ξεκάθαρα για οικονομικό έγκλημα.
Η αρμόδια Β΄ΔΟΥ είναι ενήμερη; Και τώρα που ενημερώθηκε τι θα κάνει;
Ο Εισαγγελέας θα κάνει κάτι;
Ο Δικηγορικός Σύλλογος -που ξέρει να σκίζει τα καλσόν του μόνο όταν ακούει τη μαγική λέξη Εφετείο- θα ασχοληθεί;
Να σημειωθεί:
1ο. αυτή η ιστορία συμβαίνει, από ό,τι γνωρίζω η ίδια, από το 2004 (δεν ξέρω τι γινόταν νωρίτερα, γιατί δεν ασχολιόμουν) με ταρίφα 20 ευρώ ετησίως, το 2009 πήγε αίφνης στα 35 και φέτος στα 55 (μιλάμε πάντα για 200-400 επιδότηση, όσο ανεβαίνει η επιδότηση αυξάνεται και το ποσό, γύρω στο 22% το έχουν κοστολογήσει!)
2ο. το 2009, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση στην Αγιά, μπορούσαμε να κάνουμε ενεργοποίηση δικαιωμάτων και στα Χωραφάκια (οι αντίστοιχοι κάτοικοι), στο σπίτι!!!! της κόρης του τάδε αλλά αντί για 35 ευρώ που θα δίναμε στην Αγιά έπρεπε να δώσουμε 50 (ή 55, δεν θυμάμαι καλά) και όταν την ρώτησα για ποιο λόγο, μου απάντησε σαν να ήταν κάτι αυτονόητο και πολύ φυσιολογικό, «εγώ να μην βγάλω κάτι;» Ωραία μπίζνα, ε; Κατά πως φαίνεται δεν ήταν και πολύ αποδοτική (τους κράξανε…) και φέτος δεν το ξανατόλμησαν!
Αυτή η σιχαμένη νοοτροπία και η διαφθορά που συνεπάγεται δεν έχει αποκλειστικό τόπο κατοικίας και ένα επάγγελμα. Είναι ΠΑΝΤΟΥ. Και ο καθένας κλέβει ή ρυπαίνει ανάλογα με τα κυβικά του: ο εφοπλιστής ρυπαίνει με πετρέλαιο τη θάλασσα. Αυτά τα σκουπίδια έχει, αυτά πετάει. Ο άλλος πετάει όπου γουστάρει τα σκουπίδια από το σπίτι του, και πάει λέγοντας.
Προτιμώ τους ληστές των τραπεζών με την κουκουλίτσα τους και τους ξεκάθαρους τρόπους τους, αφού σού λένε από την αρχή ποιοι είναι και τι θέλουν από σένα.
Μια καλή ιδέα είναι όσοι πληρώσατε για την ενεργοποίηση να ζητήστε όλο το ποσόν πίσω ΤΩΡΑ, αλλιώς να αποκλεισθεί το κτήριο στην Αγιά και να μην φύγει κανείς έως ότου επιστραφούν τα χρήματα σε όλους.
Βάντα Ιωαννίδου ".

Καταγγελία στην Ενωση Προστασίας Καταναλωτών
Από την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων και την πρόεδρό της Ιωάννα Μελάκη, ανακοινώθηκε: "Κατατέθηκε καταγγελία - αναφορά του αγρότη καταναλωτή και Δημοτικού Συμβούλου Καπαρουδάκη Παντελή, ο οποίος ζητά την διαβίβαση αυτής μέσω εμάς, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή δια της οποίας υπογραμμίζει, διαμαρτύρεται και αναφέρεται στα εξής που έχει εντοπίσει σε καταστάσεις ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων αγροτών.
1) Κάποιοι παραγωγοί ενταγμένοι στο πρόγραμμα ως "νέοι αγρότες" εμφανίζονται στις καταστάσεις των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
2) Άτομα που όπως προκύπτει από την Φορολογική τους Δήλωση έχουν αποκλειστικά αγροτικά εισοδήματα δεν εμφανίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Βάσει των παραπάνω δημιουργείται αδικία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διότι καταβάλλουν το ποσό της ενεργοποίησης δικαιωμάτων χωρίς αυτό το ποσό να τους επιστρέφεται, πράξη για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι ίδιοι οι θιγόμενοι. Συνέπεια αυτών είναι να αποδυναμώνεται το ήδη ισχνό αγροτικό εισόδημα.
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών οφείλει να διαβιβάσει την καταγγελία του αγρότη - καταναλωτή στην Αρμόδια Υπουργό, και συμπληρωματικά αναφέρει ότι θα ζητήσει την εξέταση της καταγγελίας και την διόρθωση των βεβαιωμένων λαθών στις καταστάσεις προς όφελος των αγροτών καταναλωτών".



www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου