Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο καιρός τρελάθηκε!



ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Ελένη Φουντουλάκη

Μολονότι βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου, σήμερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία στην Κρήτη θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα αγγίξει τους 28 - 30 βαθμούς Κελσίου! Γι’ αυτό και αναμένεται, όπως και χθες, μεγάλη προσέλευση σε παραλίες.
Από τις απογευματινές ώρες ωστόσο, προβλέπονται σποραδικές βροχοπτώσεις που θα παρασύρουν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί “λασποβροχή”.
Το βράδυ οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη (έως 9 Μποφόρ) είναι πιθανόν να κρατήσουν δεμένα στα λιμάνια τα πλοία.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα “στην Κρήτη θα επικρατήσουν νοτιάδες που θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν περισσότερο τις ανατολικές περιοχές του νησιού. Αυτό θα συνδυαστεί και με μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τις ακτές της Αφρικής.
Το πρωί του Σαββάτου ο καιρός θα είναι αρχικά καλός με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που θα κυμανθούν από τους 16 βαθμούς έως τους 28 - 30 βαθμούς.
Από το μεσημέρι προς τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (μετά τις 6 το απόγευμα), ίσως εκδηλωθούν παροδικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη που θα παρασύρουν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «λασποβροχή».
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 - 6 Μποφόρ, ενώ από το βράδυ στρέφονται σε δυτικούς και ενισχύονται στα 7 - 8 Μποφόρ και τοπικά 9 Μποφόρ.
Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει απαγορευτικό απόπλου των πλοίων”.
Σύμφωνα με τον ίδιο η απρόσμενη αυτή αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα εκδηλωθεί σε όλες τις περιοχές του νησιού. “Στα νότια ο υδράργυρος θα κυμανθεί μέχρι τους 24 - 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια 28 - 30 βαθμούς.
Στα Χανιά η θερμοκρασία είναι πιθανόν να κυμανθεί έως τους 27 βαθμούς, στο Ρέθυμνο έως τους 28 βαθμούς και στο Ηράκλειο έως τους 30 βαθμούς Κελσίου”.
Οι σποραδικές βροχοπτώσεις από σήμερα το απόγευμα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στους 10 - 15 βαθμούς Κελσίου.
“Την Κυριακή κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν νεφώσεις και στα δυτικά του νομού Χανίων ίσως εκδηλωθούν ασθενείς παροδικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι από δυτικές διευθύνσεις 7 - 8 Μποφόρ”, σημείωσε.
Το δυτικό αυτό ρεύμα θα έχει ως αποτέλεσμα να “καθαρίσει” την ατμόσφαιρα και να απομακρύνει ανατολικά τη συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης.
Τη Δευτέρα προβλέπεται γενικά καλός καιρός με τους ανέμους να εξασθενούν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λογικά για την εποχή επίπεδα.

πηγή:www.haniotika-nea.gr

2 σχόλια:

  1. ΤΥΧΕΡΟΥΛΗ ΣΕ ΤΙ ΤΟΠΟ ΖΕΙΣ ...ΖΕΣΤΟ ...ΜΑΓΙΚΟ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα!
    Είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις στα μέσα του Φλεβάρη τέτοιες εικόνες....
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή