Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

“Δρόμοι της ελιάς”





Με περιήγηση εκπαιδευτικών σε μνημειακά ελαιόδεντρα και διαγωνισμό παραδοσιακών φαγητών από το Σέλινο ξεκινά το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, από τα Χανιά, η υλοποίηση σχεδίου συνεργασίας των φορέων της αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην Κρήτη που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις πολύπλευρες αξίες της ελαιοκομίας.
Η εκδήλωση του Σαββάτου διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας και των δυο βαθμίδων Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων (ΤΕΔΚ) και των Δήμων Καντάνου, Κολυμπαρίου, Βουκολιών, Πελεκάνου και Αν. Σελίνου.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, που περιλαμβάνονται επισκέψεις των εκπαιδευτικών σε χώρους - στάσεις των «Δρόμων της Ελιάς» που με δράσεις και προγράμματα του ΣΕΔΗΚ αρχίζουν να χαράσσονται και υλοποιούνται σε όλη την Κρήτη, καθώς και ημερίδα με παρουσίαση εισηγήσεων που θα γίνει στο τέλος της διαδρομής στο αμφιθέατρο του Δήμου Καντάνου.
Ειδικότερα, από τις 9 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικούς στη Μνημειακή Ελιά και το Μουσείο Ελιάς στις Βούβες, τη Μνημειακή Ελιά στα Παλαιά Ρούματα και τη Μνημειακή Ελιά και το Μνημειακό Ελαιώνα της Καντάνου που θα γίνουν από τους δημάρχους κ.κ. Πολυχρονίδη, Μπομπολάκη και Δασκαλάκη, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στην έκθεση «Ελαίας Γη» στο Δρομόνερο από τον Επιμελητή της έκθεσης Ιωάννη Αρχοντάκη.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ
Μετά τις επισκέψεις στη 1 περίπου το μεσημέρι θα ακολουθήσει ημερίδα στην αίθουσα διαλέξεων του Δήμου Καντάνου όπου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις με θέμα:
-Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Ομοιότητες και Διαφορές και ο ρόλος του ελαιολάδου σε αυτές (Γιώργος Αγοραστάκης, πρώην αντινομάρχης Χανίων).
- Η Ελαιοκομία στο Κοινωνικό και Φυσικό Περιβάλλον της Κρήτης. Θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Μνημειακά ελαιόδεντρα (Δρ Νίκος Μιχελάκης - επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ).
- Ο πολιτιστικός ρόλος της Ελιάς και του Ελαιολάδου στην Κρήτη (Φωτεινή Σεγρεδάκη – λογοτέχνης, δημοσιογράφος)
- Σχεδιασμός ενεργειών για ανάδειξη του ρόλου της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στα Σχολεία (Βούλα Αντωνιάδου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Δ/θμιας Εκπ/σης και Φώτης Ποντικάκης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Π/θμιας Εκπ/σης).
- Προτάσεις ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ρόλου της Ελιάς στην περιοχή Σελίνου (Βασίλης Κουκουβιτάκης - μέλος Δ.Σ. Δήμου Καντάνου).
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΑΓΗΤΩΝ
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με διαγωνισμό φαγητών. Συγκεκριμένα παράλληλα με την ημερίδα -και από τις 10 το πρωί- θα πραγματοποιηθεί Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Σελινιώτικες Γεύσεις» στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι από όλο τον Νομό, παρουσιάζοντας πιάτα με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής Σελίνου, τα οποία θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και θα φωτογραφηθούν για να περιληφθούν στην επανέκδοση του Βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» του ΣΕΔΗΚ, ενώ τα καλύτερα από αυτά θα βραβευτούν σε παγκρήτια εκδήλωση που θα οργανωθεί αργότερα.
Κατά τις 3 το μεσημέρι, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαγωνισμού και της ημερίδας, θα γίνει παρουσίαση των διαγωνιζόμενων φαγητών στους συνέδρους εκπαιδευτικούς.
Να σημειώσουμε ότι η μετακίνηση των συμμετεχόντων στα σημεία της περιήγησης (Βούβες, Π. Ρούματα - Δρομόνερο - Κάντανο) θα γίνει με πούλμαν που θα διατεθεί από τους οργανωτές και θα αναχωρήσει ακριβώς στις 8.30 το πρωί από το ΚΤΕΛ Χανίων και θα επιστρέψει στις 6 περίπου το απόγευμα.
Στην περιηγητική εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί που επιθυμούν και των δυο βαθμίδων, οι οποίοι ελπίζεται ότι στην συνέχεια θα συνεργαστούν με τους Υπεύθυνους Εκπαίδευσης και τον ΣΕΔΗΚ για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων στα σχολεία. Για την συμμετοχή απαιτείται δήλωση στους Υπεύθυνους Β/θμιας Εκπ/σης τηλ. 28210 - 27556 ή Α/θμιας 28210 - 28405 που πρέπει να γίνει το συντομότερο γιατί θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

“Συναγερμός για
το ελαιόλαδο”

Η εκδήλωση του Σαββάτου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου, που αποφασίστηκε μετά από συναντήσεις του ΣΕΔΗΚ με τους Υπεύθυνους Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αγωγής Υγείας της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που έγιναν πρόσφατα στα Χανιά και Ηράκλειο, και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας σε ότι αφορά τις πολυσήμαντες και πολύπλευρες αξίες της ελαιοκομίας της Κρήτης.
Όπως επεσήμανε χθες ο επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου "η ευαισθητοποίηση αυτή κρίνεται όχι μόνο σκόπιμη αλλά και επιβεβλημένη κάτω από τις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης που πλήττουν ιδιαιτέρα την ελαιοκομία η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Κρήτης και αφορά το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της".
Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι "επιβάλλεται σήμανση συναγερμού για την ευαισθητοποίηση όλων και την συστράτευση τους σε μια εκστρατεία υπεράσπισης των αξιών της ελιάς και του ελαιόλαδου έναντι της εισβολής ξένων νοοτροπιών και προτύπων που απειλούν την κοινωνική και ιστορική υπόσταση του τόπου" και πρόσθεσε ότι δυστυχώς τελευταία παρατηρείται μια μείωση του ενδιαφέροντος των κατοίκων του νησιού και μια σοβαρή χαλάρωση των παραδοσιακών δεσμών τους με το ελαιόλαδο: "Τα σπορέλαια και ξενόφερτα υποβαθμισμένα ελαιόλαδα έχουν εισβάλει στα σούπερ μάρκετ, και τις ταβέρνες αλλά και τα νοικοκυριά ακόμη στην Κρήτη εξοστρακίζοντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης".
Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ακόμα ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της νεολαίας της Κρήτης για την ελιά και το λάδι, που ξεκινάει με την εκδήλωση του Σαββάτου στα Χανιά, θα συνεχιστεί σύντομα με ανάλογες δράσεις σε άλλους Νομούς της Κρήτης, ενώ θα διοργανωθούν συγκεκριμένες δράσεις στα σχολεία με την συνεργασία των Υπεύθυνων Εκπαίδευσης και των Εκπαιδευτικών.
Η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Β/θμια Εκπαίδευση Ν. Χανίων Αρετή Μαρματάκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για τη Β/θμια Εκπαίδευση αποτελεί βασικό στόχο των εκδηλώσεων - δράσεων να κατανοήσουν τα παιδιά την αξία του ελαιολάδου στη διατροφή και την υγεία και - από την πλευρά του πολιτισμού - να έρθουν σε επαφή με τα έθιμα που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο και να δουν ιστορικά πως απεικονίζονται οι ελαιοκομικές δραστηριότητες στην τέχνη.
Επίσης, από την πλευρά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί η αξία του ιδιαίτερου οικοσυστήματος της ελιάς στην Κρήτη. "Θεωρούμε ότι έχει σημασία μέσα από αυτές τις δράσεις να εμπλακούν τα παιδιά της πόλης με εκείνα της επαρχίας και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους. Επίσης, σκοπεύουμε, στη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς, να προωθήσουμε μια εβδομάδα δράσεων στην οποία θα αναδειχθούν όλα αυτά τα στοιχεία".
Ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε ότι η Νομαρχία στηρίζει όλες αυτές τις δράσεις ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η συγκυρία για την αγροτική παραγωγή της Κρήτης είναι πολύ κακή: "Ως Νομαρχική Αυτοδιοίκηση στηρίζουμε προσπάθειες που έχουν να κάνουν με την προβολή και προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων, πόσο μάλλον όταν αυτή η προβολή απευθύνεται στη νεολαία μας... Αν όμως και εμείς οι ίδιοι οι Χανιώτες δεν δούμε και δεν αντιληφθούμε την πραγματικότητα ως καταναλωτές, οι προσπάθειες αυτές δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα", είπε ο κ. Κουκιανάκης.
Ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Λευτέρης Παπαδερός υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλει ο ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκομία και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι του Σελίνου θα βοηθήσουν όσο μπορούν στην επιτυχία της εκδήλωσης του Σαββάτου.
Τέλος, ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης συνεχάρη τον ΣΕΔΗΚ για τη συνεργασία του με τους δήμους, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στα μνημειακά ελαιόδεντρα που διαθέτει η Κρήτη: "Είναι ένα μεγάλο όπλο και στα θέματα διατροφής, διότι το να είναι ένα δέντρο στο φυσικό του περιβάλλον -εκεί που γεννήθηκε- η ποιότητα των καρπών του και τα στοιχεία που περιέχει είναι πολύ καλύτερα από αν το πας σε μια άλλη περιοχή".

πηγή:www.haniotika-nea.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα Γιώργο μιάς και η ώρα είναι περασμένες δώδεκα....
    Χαίρομαι που μπαίνοντας σ΄αυτή την σελίδα μυρίζω Χανιά...... Κίσαμο... Σέλινο...κλπ...
    Να είσαι καλά.
    Μυρίζω πατρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή