Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών


ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου διοργανώνουν στο Λασίθι, τριήμερο συνέδριο των Κρητών όπου Γης, στις 30 και 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου 2010.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι:
Η αλληλογνωριμία και η τόνωση των δεσμών με την Κρήτη, η συζήτηση και η διατύπωση απόψεων για την ανάπτυξη της Κρήτης. Τα θέματα των αποδήμων και ο καταρτισμός ενός πλαισίου δράσης και συνεργασίας των οργανώσεων των Αποδήμων Κρητών.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, κατά την τρίτη της συνεδρίαση, που έγινε χθες στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο υπό την Προεδρία του κ. Ν. Σκουλά, επικύρωσε τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου.
Τα θέματα του Συνεδρίου κατατάσσονται σε τέσσερις ενότητες και θα καλύπτουν τέσσερις συνεδρίες. Συγκεκριμένα:
• Υποδομές – Περιβάλλον – Νέες Τεχνολογίες,
• Πολιτισμός – Τουρισμός – Σύγχρονη Ζωή,
• Παραγωγικοί τομείς – Επιχειρηματικότητα – Εξωστρέφεια και
• η Κρήτη για τους Απόδημους – Οι Απόδημοι για την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα διεξαχθούν παράλληλα τέσσερα θεματικά «εργαστήρια» τα συμπεράσματά των οποίων θα παρουσιαστούν σε μια ειδική συνεδρία. Τα θέματα των εργαστηρίων θα είναι: Το φόρουμ Νεολαίας για αλληλογνωριμία και παγκόσμια δικτύωση, το φόρουμ Επιχειρηματικότητας για δημιουργία δικτύωσης, το φόρουμ για την προστασία και διάδοση της Κρητικής Διατροφής και το φόρουμ για τον Πολιτισμό της Κρήτης στον κόσμο. «Όραμα των Αποδήμων Κρητών είναι η ανάπτυξη της Κρήτης. Και όπως οι Κρήτες που διαμένουν στο νησί, έτσι και οι απόδημοι, θέλουν και ονειρεύονται μια Κρήτη ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς – κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό – και σε ολόκληρη την έκτασή της”, τονίζει ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης. Από την πλευρά του ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης επισημαίνει: «Θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στην Κρήτη φέτος το καλοκαίρι και θεωρούμε ότι υπηρετεί την ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των Κρητικών στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική για όλο το νησί». Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής συμμετείχε και ο κρητικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι τωρινές συγκυρίες στην οικονομία και η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς συγκυρίες, αποτελούν μια ευκαιρία και μια πρόκληση για να δείξουν όλοι οι απόδημοι, πόσο πραγματικά και ενεργά μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο να στηριχθεί στην προσπάθεια που γίνεται να βγει από την κρίση. Το συνέδριο λοιπόν των Αποδήμων Κρητών, είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή την ώρα και είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται να αποδείξουμε έμπρακτα ότι οι κρητικοί είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε με στοχευμένο τρόπο, για την ανάδειξη της Κρήτης και της Ελλάδας». Επίσης ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό στο συνέδριο να παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να γίνει αποδέκτης της ενότητας των κρητικών όπου γης και της βούλησής τους να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Επίσης, πρότεινε να παραβρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αφενός γιατί η Κρήτη υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφετέρου επειδή στο συνέδριο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και ο Πατριάρχης έχει διακριθεί ως πρωτοπόρος στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

www.haniotika-nea.gr

2 σχόλια:

  1. Γιώργο χαθήκαμε λίγο!
    Τώρα είμαι πάλι εδώ και σε διαβάζω...
    Όλα ενδιαφέροντα, όπως έριξα μια ματιά και στις προηγούμενες αναρτήσεις σου....
    Πολύ καλή η ενημέρωσή σου!!!
    Ιδιαίτερα μου άρεσε αυτή με το κάλεσμα του Ομπάμα!
    Μπράβο του πάντως που είχε αυτή την ιδέα...
    Ελπίζω να βάλουν τώρα το χεράκι τους οι αρμόδιοι!!!!

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eva F. είπε...

    Να είσαι καλά Ευα που επεστρεψες.Τετοιες κινήσεις όπως αυτό το συνέδριο βοηθανε να διαφημίζεται περισσότερο το νησί μας.

    Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή