Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Γιορτάστηκε η Αγία Ειρήνη προστάτιδα του χωριού


ΣΤΟΝ ΣΑΣΑΛΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Γιάννης Κάκανος

Ενα παλιό ιστορικό και μεγάλο χωριό της ενδοχώρας του Νομού μας στην επαρχία Κισάμου, ο Σάσαλος, γιόρτασε και πανηγύρισε χθες τον Καθεδρικό Ιερό Ναό, αφιερωμένο στην προστάτιδά του Αγία Ειρήνη παρουσία αρκετών προσκυνητών. Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Μηθύμνης κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο π. Ραφαήλ της Ιεράς Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου με τον εφημέριο της ενορίας Δρακώνας π. Γεώργιο Μωραϊτάκη.
Τα “X.N.” είχαν προβάλει το συγκεκριμένο πανηγύρι με ιστορικά στοιχεία του χωριού πριν από τέσσερα χρόνια, το 2006 και φέτος είναι η πέμπτη χρονιά που πραγματοποείται, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες πανηγυριώτες. Βέβαια εκείνη την περίοδο, ο μόνιμος πληθυσμός ήταν πάνω από τριακόσια άτομα, ενώ σήμερα απέμειναν μόνο ηλικιωμένοι. Αρωγός στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χωριού, ο νεοϊδρυθείς Πολιτιστικός Σύλλογος όπου, νέοι άνθρωποι, ασχέτως του ότι δεν κατοικούν μόνιμα εκεί, από το 2006 καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αγάπη τους για τη γη που γεννήθηκαν ή που κατάγονται. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ο Ελευθέριος Κουτουλάκης που μας είπε τα εξής: “Ας είναι καλά οι συγχωριανοί μας ανά τον κόσμο, γιατί όλοι, μα όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, έχουν συνδράμει των προσπαθειών που καταβάλλουμε από το 2006 για το χωριό και την Εκκλησιά μας. Έχουμε βέβαια και την υποστήριξη του Δήμου Μηθύμνης με δήμαρχο τον κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, όπως και της Νομαρχίας, με νομάρχη τον κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη καταφέρνοντας έτσι να αξιοποιήσουμε το παλιό Δημοτικό Σχολείο που είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από τον χρόνο και να δημιουργήσουμε μια νέα πλατεία και γύρω από την εκκλησία εδώ, να διαμορφώσουμε τον χώρο. Η γη παραχωρήθηκε δωρεάν από συγχωριανούς μας με δωρητές την οικογένεια Λυμπινάκη για την εκκλησία και για την πλατεία στο σχολείο, από τις κοπελιές του μακαρίτη του Γιάννη Ξερογιαννάκη. Η ομάδα πρωτοβουλίας προχώρησε τις σχετικές διαδικασίες και από το 2008 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του οποίου είμαι πρόεδρος. Με συλλογική προσπάθεια συνεχίζουμε τον αγώνα μας αισιοδοξώντας ότι θα νοικοκυρέψουμε ακόμα καλύτερα το χωριό”.
Εξάλλου για την εορτή και το χωριό, ο δήμαρχος Μηθύμνης κ. Γεώργιος Μυλωνάκης δήλωσε τα εξής: “Κατ’ αρχήν να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά για τη σημερινή γιορτή. Ο Δήμος είναι πάντα παρών και προσπαθεί μαζί με τους φορείς, μαζί με τους Συλλόγους και τους κατοίκους να συνδράμει όσο και όπως καλύτερα μπορεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται για κάθε χωριό. Η σημερινή γιορτή, το θαυμάσιο αυτό πανηγύρι έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά κι εμείς ως Δήμος θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά τους”.


www.haniotika-nea.gr

3 σχόλια:

  1. Kαλό βράδυ Γιώργο μου!
    Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eva F. είπε..


    Καλή σου μερα Ευα και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αποχή νίκησε, αλλά δεν δίνει χαρά…

    Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος
    www.yanniskakanos.gr

    Δεν αισθανόμαστε χαρά επειδή δεν συμμετείχαμε ως υποψήφιοι ή γιατί δεν ψηφίσαμε στις εκλογές για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας από την περίοδο που γινόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τον «Καλλικράτη». Συγχαίρουμε όμως τους νικητές όπως και τους ηττημένους και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα προτρέποντας τους να εκλάβουν με υπευθυνότητα το υψηλό ποσοστό όλων εμάς που ανήκουμε στο ποσοστό της αποχής. Να τους δούμε όλους σαν μια γροθιά να δουλεύουν για τα συμφέροντα του δημοσίου συμφέροντος. Επιβάλλεται να… μπήξουν το νυστέρι μέχρι το κόκαλο για να καθαριστεί επιτέλους το απόστημα της διαφθοράς που ζημιώνει και προσβάλει τη χώρα. Η σιωπή, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι χρυσός, αλλά βυθός…
    Περισσότερα εδώ:

    http://www.yanniskakanos.gr/arthografia/politiki/684.htm

    http://www.yanniskakanos.gr/epistoles/383.htm

    http://www.yanniskakanos.gr/reportaz/koinonika/700.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή