Στην έκδοση ενός ενιαίου προσκυνηματικού οδηγού, που θα περιλαμβάνει τις σπουδαιότερες εκκλησιαστικές διαδρομές των Ιερών Μητροπόλεων, τα εκκλησιαστικά μνημεία και ένα χρήσιμο χάρτη των Μητροπολιτικών Περιφερειών, αποφάσισε να προβεί, η Συνοδική Επιτροπή επί του εκκλησιαστικού τουρισμού της εκκλησίας της Κρήτης, στην τελευταία της συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΜΚΟ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρου Αρναουτάκη, κατατέθηκε πρόταση για την «ψηφιακή καταγραφή εκκλησιαστικών κειμηλίων και σκευών της Εκκλησίας Κρήτης», προκειμένου να δημιουργηθεί μια σημαντική βάση δεδομένων, ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου.
Ο γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής επί του εκκλησιαστικού τουρισμού αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης, με αφορμή το επικείμενο συνέδριο που προγραμματίζεται να γίνει στην έδρα της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, σε συνεργασία με το Σωματείο Επαγγελματιών ξεναγών Ανατολικής Κρήτης, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, μίλησε στην «Τ», για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και δράσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιόλογη προσπάθεια, αναφορικά με τον εκκλησιαστικό τουρισμό.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έκδοση του «προσκυνηματικού οδηγού», στον οποίο εμπεριέχονται ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για όλα τα μνημεία της εκκλησιαστικής Περιφέρειας.
Ο οδηγός αυτός, εξήγησε, έχει τυπωθεί και σε μικρό μέγεθος, προκειμένου να είναι περισσότερο χρήσιμος στους περιηγητές που επιθυμούν να ξεναγηθούν σε μνημεία της περιοχής και να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την ιστορία τους.
Επίσης, σύμφωνα με τον πανοσιολογιότατο, έχουν ήδη αναρτηθεί στα πιο σημαντικά μνημεία της Μητροπόλεως, πληροφοριακές πινακίδες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) που δίδουν το ιστορικό στίγμα κάθε μνημείου και προδιαθέτουν τον επισκέπτη σχετικά με το χώρο.
Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται, όπως είπε, και η έκδοση είκοσι τριών (23) εικόνων της Κρητικής Σχολής, της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, που διατίθενται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Ο υπομνηματισμός τους, πρόσθεσε, γίνεται και στην αγγλική, προκειμένου εύκολα ο επισκέπτης να κατατοπίζεται στο θέμα της εκκλησιαστικής τέχνης (αγιογραφία).
Ερωτηθείς σχετικά με την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο της Μεγάλης Παναγίας, ο γραμματέας της συνοδικής επιτροπής επί του εκκλησιαστικού τουρισμού, σημείωσε ότι επιθυμούμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τους επαγγελματίες ξεναγούς της ανατολικής Κρήτης, τους οποίους θεωρούμε συνεργάτες της εκκλησίας!
Με αφορμή τις συναντήσεις αυτές, εξήγησε, δίδεται η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που προκύπτουν αλλά και η διάχυση ιστορικών στοιχείων και χρήσιμων πληροφοριών για το συγκεκριμένο κλάδο.
Αναφορικά με την απόφαση της Συνοδικής Επιτροπής επί του εκκλησιαστικού τουρισμού της εκκλησίας της Κρήτης για την έκδοση, όπως σημειώσαμε παραπάνω, «ενιαίου προσκυνηματικού οδηγού» για όλες τις Μητροπόλεις της Κρήτης, ο γραμματέας της επιτροπής έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη συνεδρίασε η ομάδα εργασίας στο Ηράκλειο και προχώρησε στη λήψη αποφάσεων, ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρξει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που θα επιτρέψει την έκδοση.
πηγή:www.romfea.gr
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΔΕΡΦΕ
Ευχαριστώ να είσαι καλά.Καλό αγώνα και καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφή