Απειλή και για την Κρήτη αποτελεί η ξηρασία, στην οποία αποδίδεται το γεγονός ότι συρρικνώνονται οι υγρότοποι του νησιού. Για το λόγο αυτό, η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων, σήμερα, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά την διάρκεια ημερίδας για τις κλιματικές αλλαγές χθες το απόγευμα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του νερού (22 Μαρτίου). Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Νικολαΐδης, θέμα "Διαχείριση υδατικών πόρων και κλιματικές αλλαγές" και ο κ. Μιχάλης Δρετάκης, βιολόγος - ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με θέμα "Υγρότοποι Κρήτης – Χανίων και Βιοποικιλότητα".
"Τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι σχετικά ξηρά, ιδιαίτερα σε μερικές περιοχές της Κρήτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περιοχές που πλημμύριζαν εποχιακά τον χειμώνα να μην πλημμυρίζουν στον ίδιο βαθμό τώρα. Οπότε έχουμε κάποια συρρίκνωση της περιοχής των φανερών υγροτόπων" τόνισε ο βιολόγος - ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μιχάλης Δρεττάκης.
"Πάντα υπάρχουν υγρότοποι έστω και ξηροί. Αυτοί οι μη ορατοί υγρότοποι υποβαθμίζονται κατα αυτόν τον τρόπο και είναι πιο εύκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω. Διότι όταν δεν βλέπουμε το νερό, ο καθένας που θέλει να κάνει κάποιας μορφής παρανομία στους υγροτόπους, είναι πολύ πιο εύκολο, ιδίως στους παράκτιους υγροτόπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα στην Κρήτη".
Ο ιδιος έκανε λόγο για το φαινόμενο της λειψυδρίας στην Κρήτη: "Η λειψυδρία φαίνεται στις στάθμες των λιμνών όπως στην λίμνη του Κουρνά. Η λίμνη του Κουρνά, που τα προηγούμενα χρόνια είχε υψηλή στάθμη αυτή την εποχή έχει χαμηλή στάθμη. Αυτό φαίνεται και στην Ανατολική Κρήτη που δεν έχει πολύ νερό όπως και στους εποχιακούς υγροτόπους. Σε κάποια σημεία της Κρήτης που φέτος έβρεξε περισσότερο η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη".
Ο κ. Δρετάκης επεσήμανε την προστασία των υγροβιότοπων της Κρήτης με την δημιουργία φορέων διαχείρισης και την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών.
"Πρέπει να προστατευθούν οπωσδήποτε οι υγροβιότοποι της Κρήτης και αυτοί που είναι στο Δύκτιο ΝΑΤURA 2000 για τους οποίους εκκρεμούν διάφορες υποθέσεις. Πρέπει να γίνουν φορείς διαχείρισης και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, πριν αρχίσουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή ένωση.
Το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς υγρότοπους που είναι πολύ σημαντικοί σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που ζουν κοντά τους. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε άγρια ζωή και στο μέλλον. Φέτος είναι το έτος Βιοποικιλότητας και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία".
"ΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΝΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ
ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΗ"
"Ζούμε σαν να έχουμε τρεις πλανήτες Γη και όχι έναν", ανέφερε ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
"Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη λόγω των κλιματικών αλλαγών, για παράδειγμα οι πάγοι που λιώνουνε, έχουν πολλές επιπτώσεις.
Αυτή την στιγμή στην γη χρησιμοποιούμε όλους τους ορυκτούς και μη ορυκτούς πόρους σε ρυθμούς «τρελούς». Ζούμε σαν να έχουμε τρεις πλανήτες Γη και όχι έναν. Έτσι δημιουργείται ένα μη βιώσιμο αποτέλεσμα. Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή δημιουργείται από φυσικά αίτια ή από μη φυσικά. Το θέμα είναι ότι όταν πιέζουμε τον πλανήτη τόσο πολύ, η ανταπόκριση είναι καταστροφική" επεσήμανε.
Ο ίδιος τόνισε ότι στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού ωστόσο τίθεται ζήτημα ερημοποίησης λόγω της διαχείρησης της γεωργικής γης.
Μάλιστα ανέφερε ότι η ερημοποίηση που παρατηρείται πάνω στα Λευκά Όρη και στην Μαδάρα οφείλεται σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
"Στο θέμα του νερού στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά δεν έχουμε πρόβλημα έλλειψης νερού. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ακούμε πως υπάρχει πρόβλημα ερημοποίησης δεν υπάρχει θέμα έλλειψης νερού. Η διαχείριση είναι αυτή που θα πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Στο νομό Χανίων, σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο και ελπίζουμε ότι σε μερικά χρόνια δεν θα έχουμε πρόβλημα έλλειψης νερού αλλά και να υπάρξει θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ καλά. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι η ερημοποίηση που συνοδεύεται από την διαχείρηση της γεωργικής πρακτικής. Για παράδειγμα η διαχείριση της γης από την κτηνοτροφία και την γεωργία, κάνει το χώμα να συμπιέζεται, να μην τραβάει πολύ το νερό, να μην γεμίζουνε οι υπόγειοι αποδέκτες και να έχουμε μεγάλη διάβρωση. Αυτό φέρνει όλα τα επακόλουθα", ανέφερε.
Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται με την δημιουργία και λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
"Θα υπήρχε αναπτυξιακή προοπτική αν δημιουργούσαμε κτηνοτροφικά πάρκα. Όσοι έχουν κτηνοτροφικά πάρκα και μονάδες οι οποίες χρησιμοποιούνε τις κοπριές των ζώων, έχουν ένα πολύ μεγάλο έσοδο από την κομπόστα που παράγεται, γιατί γίνεται συνδυασμός με γεωργικές πρακτικές. Ειδικά εδώ στα Χανιά υπάρχουν υψηλής παραγωγής γεωργικές εκτάσεις γης που είναι κάτω στον κάμπο τις οποίες κτίζουμε σπίτια και ανεβαίνουμε πάνω στα βουνά για να καλλιεργήσουμε".
Ερωτηθείς εάν οι λύσεις αυτές δεν εφαρμόζονται λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή του κόστους των υποδομών ο κ. Νικολαΐδης απάντησε ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης αλλά και της αλλαγής του τρόπου καλλιέργειας των γεωργών.
"Εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι η παραγωγικότητα της γης. Η μεγάλη διάβρωση κάνει τα εδάφη μας να είναι μη γόνιμα κι αυτό το βλέπουμε και από την ποιότητα της παραγωγής μας στα φρούτα και τα κηπευτικά τα οποία δεν έχουνε καλή γεύση. Ταυτόχρονα από πλευράς νερού αν δεν κάνουμε σωστά την διαχείριση, θα δημιουργηθούν προβλήματα, όπως φέτος που για τρίτη χρονιά έχουμε μειωμένη βροχόπτωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα το καλοκαίρι, όπως έλλειψη νερού", τόνισε.
Τέλος ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε τον ρόλο της σωστής διαχείριση των υδατικών πόρων. "Θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτά που έχουμε, να τα μελετήσουμε και να συνεχίσουμε να τα μελετάμε. Μάλιστα τα Λευκά όρη είναι μια μεγάλη δεξαμενή νερού, σαν ένα τεράστιο "φράγμα" που έχει νερό και θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε. Και θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα είμαστε σε θέση να προβλέπουμε πότε έχουμε πρόβλημα, να μπορούμε να το διαχειριζόμαστε και να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για τον σκοπό αυτό".
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Μιχάλης Ντάλλας ανέφερε ότι "για 13η χρονιά η ΔΕΥΑΧ μαζί με το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίσευσης διοργανώνουν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό και βασική πηγή ζωής για τον άνθρωπο πρέπει να το προστατέψουμε, προσέχοντας το περιβάλλον, με σωστή διαχείριση αλλά και ορθή κατανάλωση από τους πολίτες. Όλοι μας πρέπει να προσέχουμε την σπατάλη του νερού όχι μόνο κάθε 22 Μαρτίου, αλλά και τις 366 μέρες τον χρόνο".
Η Ενωση Καταναλωτών
Εν τω μεταξύ, τον προβληματισμό των πολιτών όσον αφορά την ασφάλεια του πόσιμου νερού, δείχνουν τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, όπως η ίδια ανακοίνωσε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Συγκεκριμένα σε τηλεφωνική έρευνα που έκανε η ΕΠΚΧΑΝ σε μεγάλο αριθμών πολιτών του Νομού με το ερώτημα "Όταν πίνουμε νερό από την βρύση του σπιτιού μας νοιώθουμε ασφαλείς;" τα αποτελέσματα της ερευνας ήταν ανησυχητικά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΠΚΧΑΝ " Το μεγαλύτερο ποσοστό απάντησε ότι φοβάται, δεν νοιώθουν ασφαλείς, το 30% απάντησε ότι δεν χρησιμοποιεί νερό βρύσης και το 20% απάντησε ότι δεν γνωρίζει, το χρησιμοποιεί αλλά έχει αμφιβολίες.
Έπειτα από την παραπάνω έρευνα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νερού, μέρα για μας, τους καταναλωτές, έρχεται να μας επισημάνει τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε σε όλα τα επίπεδα ώστε το νερό να παραμείνει αγαθό ζωής στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης, να είναι ασφαλές και ελεύθερο και όχι εμπορεύσιμο προϊόν", καταλήγει η ανακοίνωση.
www.haniotika-nea.gr
Νομίζω ότι το νερό νεράκι θα πούμε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Γιώργο μου!
Συμφωνώ Ευα είμασταν απο του πιο προνομιούχοους νομους στην χώρα απο θεμα βροχοπτώσεων και γίναμε ένας απο τους χειρότερους.Καλό σου βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή