Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Καταστροφή θερμοκηπίου από ανεμοστρόβιλο στο Ελαφονήσι.




Και μή χειρότερα...

Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr

Πρωτοφανές πλήγμα για την περιοχή του Ελαφονησίου της δημοτικής περιφέρειας Ιναχωρίου προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που έπιασε τα ξημερώματα της Κυριακής με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του θερμοκηπίου ενός πολύτεκνου παραγωγού καθώς επίσης να έχει κάνει ακόμα μικρότερης έκτασης ζημιές στα κοντινά θερμοκήπια.
Από τη χθεσινή μας επίσκεψη φωτογραφήσαμε το θερμοκήπιο του αγρότη Γεωργίου Μουντάκη, ο οποίος μάλιστα είναι πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά και βρίσκεται σε απόγνωση γιατί τη μεγάλη διπλή καταστροφή που υπέστη, αφού εκτός τις υλικές ζημιές χάνει και το εισόδημα από τις ντομάτες, οι οποίες επρόκειτο να κοπούν σε λίγες ημέρες. Καταγράφουμε τη δήλωσή του ως εξής: “Για τον τόπο μας πρώτη φορά εμφανίστηκαν τόσοι δυνατοί άνεμοι από το Σάββατο προς την Κυριακή δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο για να πλήξει πολλούς, αλλά περισσότερο εμένα που δεν άφησε τίποτα στο θερμοκήπιό μου. Είμαι πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών και δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μπορέσω να τα βγάλω πέρα με αυτή την εξευτελιστική τιμή που έχει η ντομάτα. Πάνω που θα κόβαμε τη σοδειά με βρήκε αυτή η καταστροφή. Από πουθενά δεν περιμένω βοήθεια γιατί κανένας άλλος από ζημιές του παρελθόντος δεν αποζημιώθηκε. Μόνος μου πρέπει να το ξαναφτιάξω κι αναρωτιέμαι πώς θα τα καταφέρω…”.
Στο ίδιο μήκος κύματος απάντησαν όσοι παραγωγοί ρωτήθηκαν για τις αποζημιώσεις και τις χαμηλές τιμές που έχει η ντομάτα. Ενδεικτικά καταγράφουμε τι παρακάτω δηλώσεις:
Μυλωνάκης Εμμανουήλ, υπεύθυνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Ελαφονησίου: “Όσον αφορά την τιμή της ντομάτας παρατηρείται μεγάλη απόκλιση της τιμής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή εξαιτίας των μεσαζόντων. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει να το λύσει η πολιτεία με διάφορους ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται το φαινόμενο όπου ο παραγωγός να πουλά κάτω του κόστους με 30 λεπτά το κιλό και ο πελάτης να αγοράζει 4 και 5 φορές πάνω…”.
Αρετουλάκης Αντώνιος, αντιπρόεδρος του Συναιτερισμού: “Σαν συνεταιρισμός οργανωθήκαμε την τελευταία τριετία, ενώ πριν λειτουργούσαμε σαν ομάδες παραγωγών. Τώρα σαφώς είμαστε καλύτερα γιατί είμαστε οργανωμένοι, αλλά όπως είπε και ο κ. Μυλωνάκης οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Θέλουμε το κράτος να διακόψει τις αθρόες εισαγωγές ντομάτας και άλλων κηπευτικών από την Τουρκία και άλλες χώρες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε…”.
Μανδραμπατζάκης Γεώργιος, παραγωγός: “Ως παραγωγός έχω να πω ότι είμαι από τους παλιούς εδώ στο Ελαφονήσι και το 1996, για παράδειγμα αναφέρω, η ντομάτα πουλιόταν από τον παραγωγό από 250 έως και 300 δραχμές. Ήταν καλές εποχές και γι’ αυτό ασχοληθήκαμε περισσότεροι και πιο οργανωμένα με συνεταιρισμούς, αλλά τα τελευταία χρόνια δεινοπαθήσαμε με τις χαμηλές τιμές. Κάτι φάνηκε πως θ’ άλλαζε με τη σημερινή κυβέρνηση, αφού τον Νοέμβριο πουλήσαμε σε καλές τιμές, αλλά, δυστυχώς ξαναγυρίσαμε στα ίδια…”.


www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου