Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ενα αιωνόβιο γυναικείο μοναστήρι


ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ρεπορτάζ:

Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr

Η Ιερά Μονή του Παρθενώνα με την πανοραμική ομορφιά όλης της περιοχής του κάμπου και της κωμόπολης είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου πάνω από το Καστέλλι, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την κεντρική επαρχιακή οδό και πολύ κοντά με τον Μητροπολιτικό Ναό. Στο μοναστήρι του Παρθενώνα, αφιερωμένο στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή, μία μοναχή με 22 χρόνια διακονίας, αποκαλεί τον ευλογημένο αυτό λόφο, ως το Θαβώρ του Καστελλίου κι έχει γράψει ένα θαυμάσιο ποίημα για τη Μονή, το Καστέλλι και την περιοχή.
Με την ευλογία της σεβαστής γερόντισσας Μαρκέλλας Δαμιανάκη, πολλά χρόνια ηγουμένης της Μονής, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μοναστηριού καταγράφοντας την ιστορία του, η οποία αρχίζει πριν από εκατό και χρόνια, όπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κτισίματος άρχισε να έχει πλούσια προσφορά υπηρεσιών στην επαρχία. Μεταξύ άλλων ηγουμενισσών και η Τιμοθέα Πετράκη (Σκουλουδάκη) που διακόνησε τη Μονή για 45 χρόνια. Δεν είναι εύκολο πράμα να διακονεί κανείς την εκκλησία «κλεισμένος» σε μοναστήρι, αλλά με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος βρίσκονται πάντα οι πιστοί άνθρωποι. “Στον χώρο αυτό προΰπαρχε μικρός παλιός ναός” επεσήμανε η ηγουμένη και συνέχισε. “Το 1903 με επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου τον Σεβασμιώτατο Άνθιμο Λελεδάκη που ήταν και κτήτορας άρχισε το κτίσιμο του μοναστηριού για να τελειώσει το 1910 και να επανδρωθεί από 12 μοναχές μαζί με την ηγουμένη. Η εκκλησία μας είναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και ως Μονή έχουμε συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής με πολλές μοναχές να έχουν διακονήσει. Εδώ λειτούργησε το Παρθεναγωγείο εκείνης της περιόδου, όπου τα κορίτσια που φοίτησαν έγιναν δασκάλες στην επαρχία. Οι μοναχές άριστες στο κέντημα και τα οικιακά δίδαξαν και βοήθησαν πολλές κοπελιές να φτιάξουν την προίκα τους. Εξαιτίας μια πυρκαγιάς το 1974 από απροσεξία μιας μοναχής καταστράφηκε το ιστορικό μας αρχείο και κάνουμε προσπάθειες να το ανασυνθέσουμε. Το χρυσοκέντημα, τα υφαντά και το ιερό - ραφείο ήταν τα εργόχειρα των αδελφών καθώς επίσης η κατασκευή λιβανιού, κεριών και κομποσκηνιών, αλλά και με αγιογραφίες τα τελευταία χρόνια της αδελφής Ξενοφώντα. Εδώ είχε στεγάσει ο γέροντας πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος μία πτέρυγα της οικοκυρικής σχολής με καθηγήτρια την κυρία Μαρίκα Λελεδάκη που έκανε μαθήματα τότε στα παιδιά.
Παλιές μαζί με νέες μοναχές σήμερα στον Παρθενώνα, αριθμούμε έντεκα, ενώ στα περισσότερα χρόνια παρέμενε ο αριθμός δώδεκα όσοι ήταν και οι Άγιοι Απόστολοι”.
Στο εργαστήριο της αγιογραφίας ξεναγηθήκαμε από την αγιογράφο μοναχή Ξενοφώντα που είναι από τη Ρουμανία και συμπλήρωσε στο Μοναστήρι 22 χρόνια. “Το 1988 ήρθα στον Παρθενώνα και έτυχα θερμής υποδοχής και αγάπης από την ηγουμένη, τις αδελφές και τον Μητροπολίτη. Από τη Ρουμανία είμαι και δεν ήξερα ελληνικά, αλλά με την ευλογία του Αγίου Πνεύματος κατόρθωσα πολύ σύντομα να γράφω και να μιλάω. Από μικρή ήμουν καλή στη ζωγραφική και έτσι μπόρεσα ν’ ασχοληθώ με την αγιογραφία που ήταν άλλωστε μια προτροπή του πρώην Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου γέροντα Ειρηναίου. Δεκατρείς δάσκαλους γνώρισα και διδάχτηκα από όλους σημαντικά πράγματα. Ξεχωριστή όμως θέση έχω για την αγιογράφο Ελευθερία Μπιτζανάκη, η οποία, πραγματικά μ’ έμαθε τα περισσότερα. Κι εκείνη και όλους τους ευχαριστώ για όσα με δίδαξαν. Το 1991 άρχισε να αγιογραφείται εδώ στο μοναστήρι ο ναός της Παναγίας από τον διάσημο αγιογράφο κ. Νίκο Γιαννακάκη που κι εκείνος, μ’ έμαθε πάρα πολλά. Στα χρόνια που αγιογραφώ έχω τελειώσει πάρα πολλές εικόνες, δεν θυμάμαι τον αριθμό γιατί συνεχώς κάνω καινούργιες. Όλες οι αδελφές παλιές και νέες ασχολούμαστε και μ’ εργόχειρα και όλες τις άλλες δουλειές και υποχρεώσεις του μοναστηριού για να το συντηρούμε. Για τον Παρθενώνα μας έχω γράψει ένα ποίημα και θα σας το διαβάσω καθόσον αποκαλώ τον τόπο αυτό ως το Θαβώρ του Καστελλίου.
Στο άνοιγμα των ματιών ξετυλίγει
και στην ψυχική προσευχή γονατίζει,
ωραιότερη θέα του τόπου του Θεού,
που λέγεται, το Θαβώρ του Καστελλιού…

Βέβαια, το αληθινό όρος Θαβώρ, βρίσκεται μεταξύ του οροπεδίου της Γαλιλαίας, του ποταμού Ιορδάνη και της Τιβεριάδας λίμνης και έχει εξακόσια μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για ασβεστολιθικό μικρό όρος που έγινε η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού”, καταλήγει η αδελφή Ξενοφώντα ευχαριστώντας, άλλη μια φορά όσους τη βοήθησαν. Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παρθενώνα αφιερωμένη στη μεγάλη μάνα του κόσμου, την Παναγία. Η Μονή εορτάζει της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή κάθε Πάσχα.

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου