Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ευαισθησία για τα αδέσποτα



ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κινητοποιείται για το θέμα της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων και η τοπική εκκλησία. Η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους ιερείς της καλώντας τους να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα και να μιλήσουν για αυτό στους πιστούς. "Στην εκκλησία, ανέκαθεν, από την Παλαιά Διαθήκη φαινόταν ο σεβασμός στα ζώα", ανέφερε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία των αρμόδιων φορέων. "Τελευταία έχουμε στείλει μια εγκύκλιο στους ιερείς ώστε να το γνωρίζουν το θέμα και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο για το πώς να συμπεριφερόμαστε στα ζώα. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, είμαστε άνθρωποι και αν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε με αυτήν την σκληρότητα στα ζώα θα κάνουμε τα ίδια πράγματα και στους συνανθρώπους μας. Ο τρόπος ζωής και το συνήθειο του καθενός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Καλό θα ήταν να ανατρέξουμε σε όλη την ιστορία της εκκλησίας στους πατέρες, τους ασκητές της ερήμου και τους μάρτυρες, όπου τα ζώα εξημερώνονταν μπροστά στην καθαρότητα και στην παραδείσια ζωή των ανθρώπων αυτών", ανέφερε ο μητροπολίτης, καλώντας τους πιστούς να δείξουν ευαισθησία σε αυτό το θέμα και να πάψουν να βασανίζουν και να εγκαταλείπουν ζώα.

Αφού ευχαρίστησε την τοπική εκκλησία, η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων κ. Ν. Μπομπολάκη υπογράμμισε πως ο σύλλογος θα συνεχίζει τις προσπάθειες του "για την εμπλοκή και συνεργασία των φορέων της πόλης, του νομού αλλά και της χώρας μας στο θέμα της κακοποίησης των ζώων αλλά και στο θέμα της εξάλειψης του γενικότερου προβλήματος των αδέσποτων στην πόλη, στο νομό, στη χώρα μας." Η ίδια επισήμανε πως το πρόβλημα της κακοποίησης οξύνεται και τα πεταμένα στους κάδους κουτάβια και τα σκελετωμένα σκυλιά δεμένα σε βαρέλια παραμένουν συνήθεις εικόνες σε πολλά σημεία του Νομού.
"Χαρακτηριστικό μιας πολιτισμένης κοινωνίας είναι και η συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι πολίτες της απέναντι στα ζώα. Θλιβερές, απαράδεκτες εικόνες σκύλων εκτεθειμένων στις καιρικές συνθήκες, τραυματισμένων και σκοτωμένων ζώων στα οδοστρώματα δεν κάνουν τίποτα παρά να προσβάλλουν και να διασύρουν τον νομό μας διεθνώς. Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να εναρμονιστούμε σε μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Πρακτικές και κακές συνήθειες άλλων ετών είναι καταδικαστέες, όλοι μαζί ας το αλλάξουμε αυτό", ανέφερε ο αντινομάρχης Χ. Κουκιανάκης.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ και του Δ. Χανίων κ. Β. Σαματάς σημείωσε πως ο τρόπος αντιμετώπισης των ζώων εκθέτει τα Χανία και τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν συνεχείς αναφορές στο θέμα αυτό. "Πιστεύουμε ότι με ένα μεγάλο κυνοκομείο μέσω του «Καλλικράτη» θα βρεθεί η λύση. Αν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας και οι κτηνίατροι της πόλης βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε για να στειρώσουμε τα ζώα το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί", κατέληξε ο αντιδήμαρχος.
Οι φιλόζωοι απευθύνθηκαν επίσης σε γυναίκες και άντρες καλώντας τους να μην χρησιμοποιούν είδη ομορφιάς που έχουν πρώτα δοκιμαστεί σε πειματόζωα.


www.haniotika-nea.gr

2 σχόλια:

  1. Οι πρόγονοι μας δίδαξαν τον πολιτισμό και εμεις να φερόμαστε έτσι..? Κρίμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε.Π είπε...

    Ας νοιαζώμαστε και για τα ζώα, αλλά οι άνθρωποι ας είναι σε προτεραιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή