Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Πάνω απ’ όλους και όλα το Σέλινο




Του ΕΥΤΥΧΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ*

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε, στην Παλαιόχωρα, κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Είχε προηγηθεί ανάλογη συνεδρίαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων στα Τεμένια.
Και στις δύο συνεδριάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από την κυβέρνηση τη συνένωση των τριών Δήμων και της Κοινότητας Γαύδου, της πρώην επαρχίας Σελίνου, δηλαδή. Ο νέος Δήμος, όπως αποφασίστηκε, δεν θα μπορούσε παρά να φέρει ένα και μόνο όνομα: Δήμος Σελίνου.
Οι συνεδριάσεις αυτές θεωρώ ότι αποτελούν ιστορικές στιγμές, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δήμαρχος από την Κάντανο κάθισε στο ίδιο τραπέζι με δήμαρχο του Πελεκάνου και με δήμαρχο από το Ανατολικό Σέλινο, παρουσία του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, και συναποφάσισαν για ένα μείζον ζήτημα για το σήμερα και το αύριο του Σελίνου, με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Η παρουσία της Δημοτικής Αρχής Καντάνου στην Παλαιόχωρα, αλλά και στα Τεμένια, σηματοδοτεί αυτό ακριβώς: ότι πάνω απ' όλους και όλα οφείλουμε, με πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης, σύνθεσης και νηφαλιότητας να προτάξουμε όσα μας ενώνουν, που είναι πολύ περισσότερα απ' όσα, εντελώς λανθασμένα και υποβολιμαία, θεωρούν κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- ότι ενδεχομένως να μας χωρίζουν.
Σε αυτή την κρίσιμη ώρα, εκείνο που προέχει είναι το συμφέρον του τόπου συνολικά. Το συμφέρον των κατοίκων του Δήμου Πελεκάνου, το συμφέρον των κατοίκων του Δήμου Ανατολικού Σελίνου, το συμφέρον των κατοίκων του Δήμου Καντάνου, το συμφέρον των κατοίκων της Κοινότητας Γαύδου, το συμφέρον των κατοίκων του Σελίνου.
Κοινά είναι τα συμφέροντα. Κοινοί ήταν και πρέπει να παραμείνουν οι αγώνες. Παλιότερα για ελευθερία και δημοκρατία, σήμερα για ανάπτυξη, υποδομές, ευημερία, προκοπή, καλύτερη Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα αποστείλει, δύο φορές, επιστολές στους δημάρχους Ανατολικού Σελίνου και Πελεκάνου, ζητώντας τους να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συναποφασίσουμε για μια σειρά ζητήματα που αφορούν το Σέλινο. Η πρόσκληση - πρόκληση δεν «περπάτησε» τότε. Σήμερα, ωστόσο, οι συνθήκες φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει. Και γι' αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε τη συγκυρία να πάει χαμένη. Το οφείλουμε στον τόπο μας. Το οφείλουμε στους ανθρώπους. Όλους τους ανθρώπους. Από τη μια γωνιά του Σελίνου μέχρι την άλλη.

* Δημάρχου Καντάνου


www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου