Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η “μεγάλη” επίσκεψη


ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Aegean - Κοντά στους νέους” και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, η επίσκεψη των μαθητών του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Κρήτης και των διδασκόντων τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Με μεγάλο ενθουσιασμό οι μαθητές επιβιβάστηκαν πρωί – πρωί στο αεροπλάνο της Aegean, αφού για τους περισσότερους ήταν το πρώτο τους ταξίδι με αεροπλάνο.
Μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” τα παιδιά κι οι συνοδοί καθηγητές έδωσαν μια μικρή συνέντευξη σε εκπροσώπους της εταιρείας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε λεωφορείο που τους περίμενε με προορισμό τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στα 30 λεπτά της διαδρομής μέσω της Αττικής οδού είχαν την ευκαιρία για μια μικρή ξενάγηση στις περιοχές της Αθήνας και να δουν τον προαστιακό σιδηρόδρομο.
Κατά την ανάβασή τους στον βράχο της Ακρόπολης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στον χώρο και να προσδιορίσουν το έργο που τόσο μεγαλεπήβολα πραγματοποίησαν ο Ικτίνος, ο Μνησικλής, ο Καλλικράτης κι ο γλύπτης Φειδίας. Θαύμασαν από ψηλά το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, και από την κεντρική πύλη έφτασαν στα Προπύλαια. Παρά το τσουχτερό κρύο όλοι βιάζονταν να δουν από κοντά τον Παρθενώνα και να παρατηρήσουν από κοντά τους επιβλητικούς κίονες δωρικού ρυθμού, τα κιονόκρανα, τα αετώματα και τις μετώπες.
Μαθητές και καθηγητές θαύμασαν για πολλή ώρα το κτήριο του Ερεχθείου στη δυτική πλευρά και σχολίασαν τους ιωνικού ρυθμού κίονές του. Βλέποντας τα εκμαγεία των Καρυάτιδων αδημονούσαν να δουν τις αυθεντικές στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (έστω τις πέντε από αυτές).
Κατεβαίνοντας από τον βράχο της Ακρόπολης (κι αφού είχαν από μακρυά θαυμάσει τον λόφο του Λυκαβηττού και τη θέα σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο) οι ιεροσπουδαστές επισκέφτηκαν με συγκίνηση το ύψωμα του Αρείου Πάγου όπου ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στους Έλληνες τον Χριστιανισμό. Κατόπιν κατέβηκαν οδικώς την οδό των Παναθηναίων, είδαν τη στοά του Αττάλου, και περπάτησαν στα στενά στο Μοναστηράκι. Μετά από μια μικρή περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας έφτασαν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τους περίμεναν οι ξεναγοί για την προγραμματισμένη «μεγάλη επίσκεψη».
Χτισμένο στους πρόποδες του Ιερού Βράχου απ’ τον Μπερνάρ Τσούμι, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ξεπροβάλλει σε μια από τις πιο κλασικές γειτονιές της Αθήνας και παρά τη μοντέρνα του γραμμή βρίσκεται σε μία αβίαστη ευθυγράμμιση με την αρχαία κλασική δημιουργία. Η ξενάγηση ξεκίνησε με τα θραύσματα από την παλαιά Ακρόπολη με εμφανή τα σημάδια πυρκαγιάς από την Περσική επέλαση (480 π.Χ.).
Τα ευρήματα του Μουσείου ταξινομούνται σε τρεις ορόφους με όχι τυχαία ανηφορική διάταξη (θυμίζει την ανάβαση του Ιερού Βράχου). Στη βάση (ισόγειο) στεγάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από τα μεγάλα ιερά που ιδρύθηκαν στις πλαγιές του Ιερού Βράχου, όπως είναι το ιερό της Νύμφης, το αμφίγλυφο του Τηλέμαχου από το Ασκληπιείο. Με μία εντυπωσιακή γυάλινη σκάλα φτάνει ο επισκέπτης στον α’ όροφο όπου βρίσκονται οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι. Προπομπός είναι τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γλυπτά του αετώματος του Εκατόμπεδου, του πρώτου ναού της θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη. Εδώ εκτίθενται οι Κόρες, οι Κούροι, οι Ιππείς της Αρχαϊκής περιόδου και τα γλυπτά της Γιγαντομαχίας από τα αετώματα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς Πολιάδος. Σε ειδικό υπερυψωμένο βάθρο μπορεί κανείς να θαυμάσει τις πέντε Καρυάτιδες (η έκτη βρίσκεται ακόμη στο Βρετανικό Μουσείο) και για πρώτη φορά να παρατηρήσει την πίσω όψη τους που είναι ξεχωριστή για την καθεμία.
Ο δεύτερος όροφος είναι η επίστεψη του εκθεσιακού χώρου. Από δω ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει από τη γυάλινη τζαμαρία το κτίσμα του Παρθενώνα στον Ιερό Βράχο και τα αντίστοιχα γλυπτά στο αίθριο της αίθουσας. Εδώ εκτίθεται η ζωοφόρος του ναού με τα σωζόμενα γλυπτά, τα αυθεντικά (όσα βρίσκονται στην Ελλάδα) και με τα αντίγραφα (για όσα υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο). Εδώ οι μαθητές μπόρεσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της κλοπής που έχει συντελεστεί, αφού το μεγαλύτερο μέρος έχουν βίαια αποσπαστεί και μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο και προέβησαν σε μελαγχολικά σχόλια παρατηρώντας τα διαμελισμένα γλυπτά. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της ζωοφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα του Μουσείου, η ανάπτυξη των μορφών των αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον γλυπτό διάκοσμο του Μουσείου.
Αποχαιρετώντας το Μουσείο, καθηγητές και μαθητές ευχήθηκαν η αποκατάσταση του ιερού μνημείου να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Στη συνέχεια και στον ελεύθερο χρόνο, το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Κρήτης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πλανητάριο - Ευγενίδειο Ίδρυμα, γεγονός που επέτρεψε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ως μέσον μεταφοράς τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Μετρό, πρωτόγνωρη εμπειρία για τα περισσότερα.
Στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο τού Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα, ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα Ψηφιακά Πλανητάρια παγκοσμίως, παρακολούθησαν πρόγραμμα με τίτλο «Τα Επτά θαύματα του κόσμου».
Η παράσταση έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να δουν τα επτά θαύματα του παρελθόντος: την πυραμίδα του Χέοπα, το άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα επτά θαύματα του ηλιακού μας συστήματος και τα επτά θαύματα του σύμπαντος. Κομήτες και διαστημικές καταιγίδες, ηφαίστεια και παγωμένοι πλανήτες, σφαιρωτά σμήνη κ «βρεφοκομεία» άστρων, μαύρες τρύπες κι εκρήξεις σούπερνόβα. Η ολοκλήρωση της ταινίας βρήκε τους μαθητές εντυπωσιασμένους από το θέαμα.
Με το ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο στη συνέχεια οι μαθητές και οι συνοδοί τους επέστρεψαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος απ’ όπου, μετά από μια σύντομη βόλτα στον χώρο του, επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Aegean για την επιστροφή στην πόλη των Χανίων γεμάτοι από εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα.

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου