Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου



ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

Γιώργος Γεωργακάκης | 17.03.2010

H μελέτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου στην Ελλάδα, η παροχή βοήθειας, επικουρικά, σε κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους και η συμβολή στην ανάπτυξη του οικονομικού και πνευματικού τους επιπέδου αποτελούν τους σημαντικότερους σκοπούς του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου (ΚΕΓΥ), το οποίο έχει πλέον έδρα την Κρήτη και στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε η Ορθόδοξη Ακαδημία, στις εγκαταστάσεις της στο Κολυμπάρι.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε αγιασμός στον χώρο του ΚΕΓΥ από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιο, παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου.
Η πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου, Αμαλία Μπασιά σημείωσε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι «είμαι πολύ συγκινημένη γιατί το ΚΕΓΥ, που είχε έδρα την Αθήνα για πάρα πολλά χρόνια, μεταφέρθηκε στο Κολυμπάρι και έχει έδρα, πλέον, την Κρήτη. Μας αγκάλιασε η Ορθόδοξη Ακαδημία. Ευχαριστούμε τον διευθυντή της ΟΑΚ, αλλά κυρίως τον σεβασμιώτατο, Αμφιλόχιο, που αγκάλιασε και ευλόγησε αυτή μας την προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία με όλους τους φορείς (Νομαρχία, Δήμους κ.λπ.) και οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει, γιατί πιστεύουμε, ως ΚΕΓΥ, ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες της υπαίθρου να μείνουν στην ύπαιθρο με τη δημιουργία των αναγκαίων δομών και με ποιότητα ζωής, ώστε να μη νιώσουν την ανάγκη μετακίνησης στα αστικά κέντρα και επιπλέον να μην ερημώσει η ύπαιθρός μας. Είναι το μεγάλο ζητούμενο», υπογράμμισε η κα Μπασιά.
Η ίδια τόνισε ότι «ως ΚΕΓΥ μπορούμε να λειτουργήσουμε και ως συντονιστικός φορέας για να συνενωθούν οι μικροί σύλλογοι και να τους στηρίξουμε σε αυτό που κάνουν. Επίσης», πρόσθεσε, «μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνο στις δράσεις που προγραμματίζουν οι Σύλλογοι, αλλά και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να περάσουμε μια νέα φιλοσοφία με βάση την οποία οι γυναίκες θα πρέπει να ενωθούν, να βγουν από το σπίτι, χωρίς, βέβαια, να αφήνουν την οικογένεια, για να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.
Στο έργο -μέχρι σήμερα- του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου αναφέρθηκε περιληπτικά η κα Αρετή Ανουσάκη - Τσάγκου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΓΥ από το 1981 μέχρι και σήμερα.
«Το ΚΕΓΥ ιδρύθηκε το 1979 με ιδέα του σεβασμιώτατου πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου και της Φωτεινής Ανουσάκη, που ήταν και ιδρύτρια της εφημερίδας “Τα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου”. Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δεν έχει πολιτικές κατευθύνσεις. Σκοπό έχει να μελετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου στην Ελλάδα, να επικουρεί κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους και να συμβάλει στην ανάπτυξη του οικονομικού και πνευματικού τους επιπέδου. Το Συμβούλιο είναι εννιαμελές και ανήκουμε στην Παγκόσμια Οργάνωση Γυναικών Υπαίθρου, με έδρα το Λονδίνο, που αριθμεί πάνω από δέκα εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και έχει μόνιμη εκπρόσωπο στον ΟΗΕ, “με ψήφο και με πολύ δυνατή φωνή”. Είμαστε ένα από τα πολύ ενεργά μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης».
Η κα Ανουσάκη σημείωσε, ακόμη, ότι «έχουμε οργανώσει πάρα πολλά πανελλήνια συνέδρια και ένα πανευρωπαϊκό, το οποίο έγινε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το 2002. Επίσης έχουμε οργανώσει πολλά σεμινάρια, εκπαιδεύσεις κ.λπ., που βοήθησαν τις γυναίκες αρκετά σε όλη την Ελλάδα, γιατί έχουμε μέλη παντού: από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Χίο. Κι εγώ είμαι πολύ περήφανη που αισθάνομαι ότι έχω βάλει έστω κι ένα μικρό πετραδάκι σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια».

Στήριξη σε γυναίκες

Ιδιαίτερη αναφορά σε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του ΚΕΓΥ για τη στήριξη γυναικών σε διάφορα σημεία της χώρας έκανε η κα Φωτεινή Ανουσάκη. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών είναι και οι εξής:
• Η σύσταση ενός Συλλόγου από τις γυναίκες των ψαράδων της Νέας Μηχανιώνας «για να μπορέσουν κι αυτές να εξασφαλίσουν σύνταξη, καθώς εργάζονταν μεν με τους άντρες τους, όμως δεν είχαν “υπόσταση”».
• Η παροχή της αναγκαίας τεχνογνωσίας σε γυναίκες της Αταλάντης, οι οποίες «δημιούργησαν έναν μικρό συνεταιρισμό για να ράβουν παραδοσιακές στολές, χωρίς ωστόσο να έχουν καθόλου γνώσεις επ’ αυτών. Ήξεραν να ράβουν, αλλά δεν ήξεραν πώς είναι οι στολές. Εμείς, λοιπόν, τις φέραμε σε επαφή με Μουσεία κ.λπ. για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να έχουν κι ένα εισόδημα», ανέφερε η κα Ανουσάκη.
• Η ίδια τόνισε ότι «φέραμε σε επαφή τις γυναίκες της Χίου με τις γυναίκες της Αίγινας και τις γυναίκες της Λιβαδειάς κι έχουν δημιουργηθεί πολύ στενοί δεσμοί φιλίας και προσωπικών σχέσεων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό».

Ο μητροπολίτης
Κισάμου
και Σελίνου

Τη στήριξη της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου στο Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου εξέφρασε ο μητροπολίτης, Αμφιλόχιος. «Η Μητρόπολή μας, διά μέσω της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, αποφάσισε να βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται επαναδραστηριοποίησης του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί η ενδοχώρα, οι γυναίκες της υπαίθρου, οι οποίες πραγματικά χρήζουν στήριξης από όλους μας. Έτσι, λοιπόν, νιώσαμε την ανάγκη, μέσα από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, να βοηθήσουμε και με αυτό τον τρόπο, για να αποκτήσει το Κέντρο μια δική του στέγη, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο και να δραστηριοποιηθεί στις ολοένα, πραγματικά, αυξανόμενες ανάγκες των γυναικών, όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά γενικότερα της υπαίθρου, οι οποίες με έναν ηρωικό τρόπο στηρίζουν και τις οικογένειές τους και την κοινωνία μας και τον τόπο μας. Αν η ύπαιθρος πάψει να ζει και να υπάρχει θα υπάρξει πρόβλημα στην ευρύτερη κοινωνία», κατέληξε ο κ. Αμφιλόχιος. www.haniotika-nea.gr

2 σχόλια:

  1. Μακάρι να υπάρξει ουσιαστική και όχι μόνο στα λόγια αυτή η στήριξη!.
    Να είσαι καλά Γιώργο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τοπικοί άρχοντες δεν κοιτάζουν να υποστηρίξουν την γυναικία επιχηρηματικότιτα αλλά ιδρύουν "κέντρα" για να παίρνουν επιδοτήσεις.Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή